ZETApress

hírportál

FAL a moziban

Roger WatersA szeptember 29-ei világpremierrel egy időben mutatják be hazai mozijaink Roger Waters: A FAL című filmjét, amely több síkon kibontakozva idézi meg a kultikus THE WALL album dallamait. A 135 perces alkotás koncertfilm és személyes hangvételű road movie, a múlttal való számvetés és a háború ellen való tiltakozás egyben.

Roger Waters és Sean Evans filmjének ősbemutatója a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol óriási érdeklődés övezte vetítést. A filmet számos mozi egyetlen alkalommal, a világpremier napján vetíti, de több filmszínház a premiert követő hetekben is műsoron tartja majd. A délelőtti sajtóvetítésen a Corvin Moziban mi is részt vettünk.

A filmet ? akárcsak az alapjául szolgáló zenét ? áthatják Waters emlékei és háborúellenessége. Mély nyomott hagyott benne apja elvesztése, aki a II. világháborúban halt meg, amikor Waters alig hat hónapos volt. A filmnek része egy nagyon személyes történet is, utazás Franciaországon és Olaszországon át, mely során Waters ellátogat abba az I. világháborús temetőbe, ahol a nagyapja nyugszik és ahhoz az emlékműhöz az anzioi tengerpart közelében, amelyre az apja neve is fel van vésve.

A Roger Waters és Sean Evans filmje jóval túlmutat a színpadon: a világ leglátványosabb színpadi produkciói közé sorolt The Wall LIVE 2010-2013 világturné kimagasló minőségű, 4K/Dolby Atmos technikával rögzített koncertfelvételei mellett több síkon is ábrázolja Roger Waters háborúellenes filozófiáját, a konfliktusok emberi veszteségeire helyezve a hangsúlyt. Koncertfilm és személyes hangvételű road movie egyben, amely a koncertfelvételeken túlmenően azt a témát járja körbe, hogyan birkózott meg a legendás zenész édesapja halálával. ? Remélem, ezek a vetítések világszerte jó lehetőséget teremtenek arra, hogy emlékezzünk nem csak az elvesztett szeretteinkre, de az összes többi elesett srácra is. Hamu vagy gyémánt, ellenség vagy barát, mindannyian egyenlőek leszünk a végén! ? nyilatkozta Roger Waters.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nMN1MrN5_GU[/youtube]

Szóljon hozzá!