ZETApress

hírportál

Dokumentumfilmek öt napig

Sajtótájékoztató a KávézóbanEgy hét múlva indul a Budapest International Documentary Festival, a BIDF. Elindult a jegyelővétel az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján, hisz szeptember 23-án szerdától 27-én vasárnapig igazi jó filmeket láthatnak a nézők az Urániában és a Teslában.

Sós Ágnes és Balogh Rita a fesztivál alapító-igazgatói a délelőtti sajtótájékoztatón elmondták, ez egy olyan fesztivál, ahova a világ minden tájáról érkeznek díjnyertes versenyfilmek. Ezek sorskövető, mély, kreatív dokumentumfilmek, egyben narratív, karakterközpontú mozifilmek, amelyek hatalmas népszerűségnek örvendenek világ filmfesztiváljain, mozikban, televíziókban. Magyarországon azonban csak tavaly rendezték az első nemzetközi dokumentumfilm fesztivált. Az összes film alkotóját meghívták a BIDF-re és a vetítéseket közönségtalálkozók követik.

Az Uránia Mozi I. emeleti Kávézójába eljött Varga Ágota, akinek Szülei szeme című filmjét először a BIDF-en láthatja majd a közönség. A film, a Szemük fénye című film folytatása. Egy vak párról szól, akinek egészséges kisfia születik. A film Ferike életet mutatja be, aki most 11 évesen mindenben támogatja szüleit, tulajdonképpen ő a szülei szeme. Hörcher Gábor: Drifter című filmje a BIDF nyitófilmje lesz, eddig a világ számos fesztiválját megjárta, de Budapesten most láthatja először a közönség.

Gyarmathy Lívia filmrendezőAz idei fesztiválon életműdíjat kap Gyarmathy Lívia filmrendező. A dokumentumfilmesek mellett játékfilmes rendezők alkotják idén a zsűri tagjait, többek között Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Bollók Csaba, Groó Diana. A fesztivál kiegészül egy szakmai úgynevezett pitching fórummal, ahol dokumentumfilm terveket segít majd egy nemzetközi csapat.

A fesztivál szekciók mindegyikében olyan filmek vannak, amelyek új szempontból, személyes történeteken keresztül vizsgálják a világot: Nézz szembe az öregedéssel olyan időseket mutat be, akik nem elégedtek meg a koruk nyújtatta lehetőségekkel USA-tól Chilén át Finnországig. Nézz szembe az elnyomással szekció a hírek mögé néz. Igazi filmeken keresztül mutatja be a kapitalizmus és a gazdasági növekedés valódi arcát, emberi sorsokon keresztül. Nézz szembe a szüleiddel szekció szülő-gyerek konfliktusokat és a gyerekek kitörési lehetőségeit vizsgálja. Nézz szembe a sztereotípiákkal nevű szekció a berögződések ellen harcol, a sztereotípiákat úgy mutatja meg, ahogy máshol nem látni.

Szóljon hozzá!