ZETApress

hírportál

Közvetítik a forradalmat!

Szobordöntésekről szóló filmvetítéssel folytatódik a 10. PLACCC Fesztivál programja. A videóválogatást az eső miatt a z újonnan megnyílt Szatyor Art Space galériában láthatják az érdeklődők ma 20 órától ? tudatta Tölgyi Kriszta sajtóreferens. Szilveszter Beatrix fotói a galéria tegnap esti megnyitóján készültek.

Az előzetesen meghirdetett szabadtéri helyszín helyett Újbudán a Bartók Béla út 33-beli Szatyor Art Space Galériában tartják meg A forradalmat közvetíteni fogják! ? Szobordöntések a tömegmédiában és a videóművészetben című filmvetítést ma este 20 órától. A három, mintegy félórás videó mininarratívát sző a különböző szoborállítási vagy éppen eltávolítási incidensek köré, amelyek a közép- és kelet-európai régió eseményeit keretezték a közelmúlt történelmében.

Alexandra Domanovic videója például a turbo műfajjal ismertet meg, amely az ex-jugoszláv tagállamok biztonsági játéka volt a délszláv háborút követő zűrzavaros időszakban. 2Pac, Johnny Depp és Bruce Lee emlékművei a példaképet Hollywoodban kereső lakosságnak szólnak, akik a Balkán válságával való szembenézés helyett az Amerikához való felzárkózás vágyálmát hajszolják. A filmvetítés a PLACCC 2015 és a Crosstalk Video Art Festival közös programja. A program ingyenes.

Mint hétfőn megelőlegeztük, a Szatyor Art Space csütörtökön nyitott meg. A megújuló kiállítótér és szellemi műhely maga mögött hagyta a bárt, és az utca túloldalán, az egykori textilbolt helyén talált otthonra. A Szatyor Art Space első kiállítása, a Városnézés ? Public Art dokumentációk a budapesti köztéri művészet különböző lehetséges irányvonalait járja körül, és a válogatás az elmúlt tíz évben elkészült köztéri alkotásokat mutatja be. A kiállító művészek Antal Balázs, Boros Lőrinc, a Nem Mi Voltunk! Crew, Sárai Borbála Luca, Soós Károly, Sugár János és Szűcs Attila. A kiállítás kurátora Kenéz Réka. A kiállítás november 8-án hátfőig ingyenesen látogatható.

Szóljon hozzá!