ZETApress

hírportál

Az igaz ember

Félidejéhez érkezett az Olasz Filmfesztivál. Tegnap este Francesco Munzi Saimir című 88 perces 2004-es alkotását láthattuk a Puskin moziban. Az első filmes rendező az illegális bevándorlók problémáit mutatja be. Azokról szól, akik a tenger felől érkeznek, s akikkel nehezen tud kezdeni bármit is az olasz társadalom.

A film főszereplője a 15 éves Saimir. Az albán fiú neve magyarul igazságot kereső embert jelent. A fiú édesapjával együtt az illegális bevándorlókat szállítja teherautójukon a tengerpartról egy tömegszállásra. Ez jelenti egyetlen bevételi forrásukat. A fiú szeretne kitörni ebből az életből, de anyagiak híján ezt nem teheti meg. Nem ért egyet apja módszereivel, de ereje sincs, hogy fellázadjon ellene.

Saimir sem teljesen makulátlan. Cigány barátaival eljár lopni, betörni. Az sem tartja vissza őket, ha otthon vannak a háziak. Ilyenkor megkötözik őket, hogy nyugodtan dolgozhassanak. Mentségükre szóljon, hogy legalább nem gyilkolnak meg senkit.

A filmet egy Rómához közeli tengerparton forgatták. Annyira lepusztult a táj, hogy egy elmaradott dél-olasz területnek gondolnánk. A drámai alkotásban nem a prospektusokból megismert napos Itáliát láthatjuk, hanem a nyomort, szürkeséget. A romos menekült tanyára, vagy a bemutatott cigánytelepre nem vágyna egyikünk sem.

Az olasz nyelvű filmet angol szöveggel feliratozva, Szomráky Béla szinkrontolmácsolásában élvezhettük. A gyakori cigány szövegek feliratozása és hangalámondása elmaradt, de ez a film megértését nem zavarta. Dramaturgiai szempontból történt ez így, hiszen Saimir sem értette olyankor, hogy mit beszélnek róla cigány barátai.

A fiúnál akkor szakad el a cérna, amikor az albán maffia az édesapja segítségével egy 15 éves lányt akar prostitúcióra kényszeríteni. Épp akkor köt az apa is házasságot egy olasz nővel csak azért, hogy megkaphassa az állampolgárságot. A fiúnak ez a két dolog egyszerre túl sok, ezért fellázad. Előbb a lányt akarja kiszabadítani, de ott alaposan elverik, majd a rendőrségen látjuk viszont.

A rendőrök begyűjtik az egész embercsempész bandát. Az apát bilincsben viszik el az esküvőről. Nem tudjuk, hogy a fia jelentette-e fel? A záró képben Saimirt a rendőrök egy autóba ültetik és elindulnak vele valahová. Nem tudjuk meg, hová érkeznek? Kitoloncolják-e, mint illegális bevándorlót, vagy korábbi betöréses lopásaiért, embercsempészetért a fiatalkorúak börtönébe kerül? Csak remélhetjük, hogy kilátástalannak tűnő élete valamikor jobbra fordul!

Szóljon hozzá!