ZETApress

hírportál

Sráckor osztályfőnököknek

Sráckor filmplakátA Sráckor című 166 perces amerikai filmet láttuk rendkívüli különvetítésen tegnap délután 17 órától a Szent István körúti Kino Cafe moziban. Az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete (OFOE) és a Budapest Film Zrt. közös rendezvénysorozata kivételesen a nyári vakáció idején jelentkezett.

A határon túli magyar pedagógusok számára szervezett képzés részeként a már korábban nagy sikerrel játszott Sráckor című filmet vetítették. Richard Linklater új filmje eleddig példátlan filmes kísérlet és egyedülálló mozis élmény. Olyan fikciós dráma, amely ugyanazt a néhány színészt követi egy 12 éves időszakon át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás egyszerre nagy ívű és intim, végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain, és magán az időn.

A film a 6 éves Masont (Ellar Coltrane) követi az ember életének legradikálisabban változó évtizedén át a családi költözések, viták, házassági kudarcok, újra házasodások, új iskolák, első szerelmek, elvesztett szerelmek, jó időszakok, ijesztő időszakok, és a szívfájdalom és rácsodálkozás állandóan lüktető keveredésének ismerős kavargásán keresztül. Ám a végeredmény kiszámíthatatlan, ahogy az egyik pillanat a másikba szövődik, így adva ki a felnövésünket formáló események mélyen személyes élményét, és életünk állandóan változó természetét.

A történet kezdetén az álmodozó tekintetű elsős, Mason nagy felfordulással néz szembe: egyedül álló, keményen dolgozó édesanyja, Olivia (Patricia Arquette) úgy döntött, hogy vele, és nővérével, Samanthával elköltöznek Houstonba ? pont amikor régóta távol lévő apjuk, az idősebb Mason (Ethan Hawke) visszatér Alaszkából, hogy újra belépjen világukba. Így kezdődik az élet állandó változása. Ám a szülők, nevelőszülők, lányok, tanárok, főnökök, veszélyek, vágyak és kreatív szenvedélyek özönében Mason-nek mégis sikerül a maga útját bejárnia. Rendező: Richard Linklater, forgatókönyvíró: Richard Linklater, operatőr: Lee Daniel Shane F. Kelly, producer: Richard Linklater Anne Walker-McBay, vágó: Sandra Adair. Szereplők: MasonEllar Coltrane OliviaPatricia Arquette Mason Sr.Ethan Hawke CharlieNick Krause NickSam Dillon Mr. TurlingtonTom McTigue SheenaZoe Graham. A Sráckor tavaly szeptembertől látható hazánkban a UIP-Duna Film forgalmazásában.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MSDDLAu0uHQ[/youtube]

Szóljon hozzá!