ZETApress

hírportál

Forog még az Örökmozgó

Örökmozgó FilmmúzeumMégsem zár be az Erzsébet körúti Örökmozgó Filmmúzeum. A szakma és a közvélemény megnyugtatására a Budapest Film Zrt. szeretné tudatni a közönséggel, hogy a mozit nem fenyegeti bezárás! ? olvasható közleményükben.

A Budapest Film Zrt. a mozi tulajdonosaként valóban egy éve kezdte meg tárgyalásokat a MaNDÁ-val, a hamarosan lejáró bérleti szerződés meghosszabbításáról vagy az ingatlan megvásárlásáról. A MaNDA közleményében azt állítja, hogy az eddigi általa fizetett bérleti díj kétszeresét ajánlotta fel, a Budapest Film Zrt. azonban annak hétszeresét kérte tőlük. Ezzel szemben az igazság az, hogy a MaNDA az elmúlt 15 évben egyetlen forint tényleges bérleti díjat nem fizetett a tulajdonosnak. A bérlő 15 évvel ezelőtt, mintegy 33 millió forintos felújításért cserébe kapta meg a jogot az üzemeltetésre. Ha a felújítás összegét 15 éves viszonylatban havi összegekre bontjuk, akkor a MaNDA jelenlegi ajánlata a 15 évvel ezelőtti bérleti díjnak nemhogy nem a kétszerese, hanem annak csak 55%-a.

A MaNDA azt is állítja, hogy a Budapest Film Zrt. nem adott választ az árajánlatukra, holott ők nem válaszoltak a Budapest Film 2015. márciusban megküldött bérleti, illetve értékesítési ajánlatára. A MaNDA első és utolsó ultimátumszerű konkrét ajánlata ez év július 13-án hangzott el, mely tartalmát tekintve százezer forint volt, ezt a tulajdonos nem tudta elfogadni, tekintettel arra, hogy ez a 15 évvel ezelőtt kalkulált bérleti díj összegét sem éri el, ezért kérte, gondolják azt újra át, és erősítsék meg írásban is. Ez a mai napig nem történt meg.

Ez ügyben a Budapest Film Zrt. alig pár órával a MaNDA közleményének megjelenése előtt is kereste telefonon a bérlőt, aki további halasztást kért ? majd kiadta az ismert közleményt. Ebben a helyzetben, amikor a jelenlegi bérlő irracionális szóbeli ajánlata az egyetlen, természetes, hogy más cégek ajánlatát is fontolóra kell vennünk. Arról még nem született döntés, hogy közülük kivel köt szerződést a Budapest Film Zrt. de az bizonyos, hogy az ingatlanban továbbra is art-mozi fog működni.

A MaNDA arra hivatkozik, hogy nem tud piaci alapon működni, miközben ő maga a hazai jogtulajdonosok közül a legmagasabb fix kölcsöndíjat állapítja meg magyar filmek esetén, ha az Örökmozgón kívül egy másik art-mozi is vetíteni szeretné valamelyik filmjét. Bár valóban törvény adta kötelessége lenne az archívum alkotásait a közönség elé tárni, az ilyen megkeresésekre a legtöbb esetben csak egy másolt DVD-t hajlandó kiadni. Holott számos filmszínház ? így valamennyi a Budapest Film Zrt. által üzemeltetett mozi is ? épp ilyen célra őrizte meg a hagyományos 35 mm-es vetítőgépeit.

Ismert tény, hogy az art filmek eljuttatása a közönséghez nehezen működhet nyereségesen, ezzel minden mozinak és forgalmazónak, így a Budapest Film Zrt-nek is meg kell küzdenie. Ennek ellenére cégünk évtizedek óta sikerrel működik együtt valamennyi hazai jogtulajdonossal. A MaNDA azonban nem kevesebbet szeretne, mint hogy még ilyen viszonyok között is további kiváltságok illessék meg. A hazai art-mozi szektor valamennyi szereplője (forgalmazók, mozik) piaci viszonyok között próbál meg talpon maradni, miközben a költségvetési intézményként működő MaNDA évről-évre kiszámítható, tervezhető büdzséből gazdálkodik.

1 hozzászólás

  1. Artmozi marad az Örökmozgó. Mint ismeretes, a mozi üzemeltetéséről szóló szerződés a tulajdonos Budapest Film Zrt. és a korábbi bérlő, a MaNDA között lejárt. Cégünket a hazai filmpiac több szereplője is megkereste a mozi további üzemeltetése ügyében, közülük négyen adtak be ajánlatot, köztük a MaNDA is. A Budapest Film Zrt. Igazgatósága augusztus 7-i pénteki ülésén minden szempontot figyelembe véve a Vertigo Média Kft. ajánlatát találta a legjobbnak a beérkezettek közül. A mozi legkésőbb október 1-én csütörtökön nyílik meg újra a nagyközönség előtt, továbbra is megtartva artmozi funkcióját.