ZETApress

hírportál

Botrányopara a Vigadóban

Itthon is látható lesz a londoni Operaházban botrányt okozó Tell Vilmos-produkció. Füttykoncert kísérte a Royal Opera House hétfő esti bemutatóját a Covent Gardenben: a közönség így bírálta Rossini Tell Vilmos című operájának új rendezését egy erőszakos, meztelen jelenet miatt.

A szélsőséges véleményeket kiváltó produkciót mozivásznon láthatja a hazai közönség, a Pesti Vigadóban a július 5-ei élő közvetítésben, majd a Puskin moziban, Szolnokon és Kecskeméten felvételről mutatják be az előadást ? tudatta Zsarnai Gábor. A színpadi produkciók moziközvetítésére és kultfilmek újra-bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában Magyarországon is bemutatják a fiatal olasz rendező, Damiano Michieletto nagy port kavart Tell Vilmos-feldolgozását. Az operatörténet egyik legismertebb nyitányával kezdődő, a Habsburg elnyomás ellen küzdő svájci íjász, Tell Vilmos vezette felkelés történetét feldolgozó Rossini-mű új rendezésében az a jelenet váltotta ki a nézők nemtetszését, amelyben a Svájcot megszálló osztrák hadsereg tisztjei durván bántalmaznak egy nőt: egy banketten erőszakkal leitatják majd fegyverrel arra kényszerítik, hogy meztelenre vetkőzzön.

? A produkció egyik jelenete a háborúban a nők ellen elkövetett erőszak brutalitására irányítja rá a figyelmet, a szexuális erőszak a háború egyik tragikus ténye ? reagált a füttykoncertben megfogalmazott kritikára Kaspar Holten, a Royal Opera House igazgatója, aki sajnálatát fejezte ki az esetlegesen okozott ellenérzések miatt, hozzátéve, hogy az alkotók kifejezett szándéka volt, hogy ez a jelenet kellemetlen legyen, ahogy Rossini háborús története is tele van elkeserítő pillanatokkal. ? Ha nem érezzük a brutalitást, a szenvedést, amellyel ezeknek az embereknek szembe kellett nézniük, ha el akarjuk rejteni, akkor az egész erőtlenné válik ? fogalmazott a rendező a bemutatót követően. Damiano Michieletto elmondta, hogy nem áll szándékában bármit is megváltoztatni.

A kritikusok és a nagyközönség körében szélsőséges véleményeket kiváltó előadást július 5-én vasárnap délután élő közvetítésben, a londoni előadással egy időben láthatja a közönség a Pesti Vigadóban, jövő vasárnap pedig felvételről mutatja be a Puskin Mozi. Emellett Szolnokon és Kecskeméten is látható lesz az darab, amelyben főszerepeket Antonio Pappano, a Royal Opera House zenei igazgatója vezényletével Gerald Finley, John Osborn és Malin Byström alakítja.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1xMh8oIPanY[/youtube]

Szóljon hozzá!