ZETApress

hírportál

Kiosztották a 12. KAFF díjait

Ducki FürdőjeA 12. KAFF nagydíját tegnap este Ducki Tomek: Fürdő című rövidfilmje kapta. A 9. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál legjobb egész estés 2000 eurós díjazottja Sam Orti: Megszállva című animációja lett ? tudtuk meg Parádi Orsolya sajtóreferenstől.

Kecskemét város 2500 eurós díját a lett Signe Baumane: Kövek a zsebemben című debütáló animációjának ítélte a zsűri. Közönségdíjas Tomm Moore Oscar-jelölt meséje: A tenger dala lett. Pro Cultura Hungarica-díjban részesült Giannalberto Bendazzi olasz animációtörténész. A plakátpályázat nyertes: Kiss Henrietta, második: Király Péter, harmadik: Dóczi Noémi lett. A Magyarországi Evangélikus Egyház Evangélikus Diakónia különdíját Horváth Mária: Cigány-mesék / Doja, a cigány tündér című alkotása kapta.

Az idei KAFF díjaIdén 12. alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, a magyar animációs filmek seregszemléjét. Ezzel párhuzamosan zajlott a 9. Európai Animációs Játékfilmfesztivál. A fesztiválon a versenyfilmekkel és a versenyen kívüli filmekkel együtt összesen 30 ország filmjét vetítették. Idén először külföldön élő magyarok is nevezhettek a versenyprogramba. A fesztivál díja 2015-ben Emile Reynaud 1877-es képnézegető hengerének mintájára készült praxinoszkóp volt.

A fesztiválon szereplő 342 alkotás közül 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 tévésorozat, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került a magyar versenyprogramba az elő-zsűri döntése alapján. A KAFF idei díszvendége Latin-Amerika volt, ahonnan 56 alkotást nézhettek meg az érdeklődők. Mint hétfőn megírtuk, a 2013-as 11. KAFF filmjeit a héten Kecskeméten folyamatosan vetítették.

Szóljon hozzá!