ZETApress

hírportál

Versenyfilmek Kecskeméten

KAFF 201512. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál lesz június 24-től 28-ig ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az Uránia Nemzeti Filmszínház Galériáján. 100 éves a magyar animáció ? 30 éves a KAFF!

A 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) a legfrissebb hazai filmalkotásokat és az elmúlt 2 év európai animációs játékfilmjeinek legjavát lehet majd megtekinteni. Emellett az idei fesztivál különlegessége, hogy a 100 éves magyar animációt ünneplő programsorozat záróakkordja. A június 24. és 28. között zajló mustra tárlattal, konferenciákkal és retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg hazánk legkiválóbb animációs művészei előtt. A nagyközönséget, filmszerető családokat koncertekkel, szabadtéri vetítésekkel várja a fesztivál Kecskemét Főterén esténként. A KAFF-ot 30 éve, 1985 óta rendezik meg, kezdetben három-, 2005 óta pedig kétévente. 1996-tól külön versenyprogramban indulnak a legfrissebb európai animációs játékfilmek és tévés rövidfilmek, az úgynevezett tévéspeciálok.

Magyar versenyprogram

Idén összesen 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 tévésorozat epizód, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került versenybe. A háromtagú szakmai elő-zsűri tagjai Bacsó Zoltán animációs-filmoperatőr, Rófusz Kinga animációs-filmrendező és Szalay Péter filmrendező voltak. Véleményük megegyezett arról, hogy rég volt ilyen erős a magyar animációs film. Ma már alig van a téma komplexitásában, a megvalósítás profizmusában különbség a diákfilmek és az ún. professzionális alkotók filmjei között. Üdvözölték azt is, hogy az elmúlt években egyre több olyan film is született, amelyek kifejezetten történetet akarnak mesélni, optimistább hangvételűek, mint az ezt előző években voltak szerintük a magyar animációs alkotások. Idén szerintük az egyik legerősebb versenyprogram a videoklipeké. A filmek kiválasztásánál a sokszínűségre törekedtek, hogy minél többféle technika, műfaj és téma jelenjen meg a filmekben, hiszen összességében ez a sokszínűség a mai magyar animációs film legfőbb ismérve. A fesztiválon a Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott animációs filmek közül 19 szerepel a versenyprogramban. Az NMHH Médiatanács másfél millió forintos pénzdíjat ajánlott fel a Legjobb animációs rövidfilm és a Legjobb animációs tévésorozat díj nyertese javára.

A 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nemzetközi zsűrije: Paul BUSH animációsfilm-rendező (Egyesült Királyság); KRISKÓ János televíziós szerkesztő, műsorvezető, középiskolai tanár (Magyarország); SÜVEGES Gergő televíziós szerkesztő, műsorvezető (Magyarország); SZOBOSZLAY Péter animációsfilm-rendező (Magyarország) és Kôji YAMAMURA Oscar-jelölt animációsfilm-rendező (Japán). A program filmjeinek részletes listája idekattintva megtalálható. A tavalyi KAFF díjnyertes munkáiból BEST OF KAFF válogatás látható a fesztivál előtt egy héttel az Indafilm oldalán!

Európai versenyprogram

A KAFF-on idén 9. alkalommal rendezik meg az Európai Animációs Játékfilmek és tévé-speciálok versenyét, amelyen 7 egész-estés és 9 tévé-speciál kerül bemutatásra, köztük több, rangos nemzetközi díjjal elismert alkotás. Az elmúlt két év európai filmjeit bemutató programba összesen 20 televíziós egyedi filmet (ún. tévé-speciált) és ugyanennyi egész-estés filmet neveztek.

A programba a legtöbb film Franciaországból érkezik (összesen 6), de lesz 1-1 cseh, litván, holland, dán, román, ír és olasz film is. Az egész-estések és a tévé-speciálok közt is vannak magyar filmek. Miklósy Zoltán önfinanszírozásból született Manieggs című 3D-s akciófilm-paródiája a hosszú-filmek közt, Szilágyi Varga Zoltán: A jókedvű örmény temetése című novella-adaptációja, valamint M. Tóth Géza és Gerdelics Miklós a Magyar Operaház számára készített zenés információs filmje, A magyar operajátszás története a tévé-speciálok versenyében lesz látható.

A háromtagú nemzetközi elő-zsűri tagjai Muhi András filmproducer, Patrovits Tamás rendező és tanár, valamint Daniel Suljic, a zágrábi Animafest Nemzetközi Animációs Filmfesztivál művészeti vezetője voltak. ? Igyekeztünk olyan darabokat választani, amelyek eltérnek a mai animációs filmek fő csapásirányától, és akár témájukban, akár látványukban újszerű, innovatív megoldásokkal élnek. A KAFF-on bemutatott 10 mozifilm és 9 tévéfilm a lehető legszélesebb közönséget célozza meg, és biztosan mindenki meg fogja találni a saját kedvencét. Mindkét programban lesznek gyerekeknek és családoknak szóló darabok is, mint például a Folimage Stúdió televíziós mesedarabjai, az Oscar-jelölt A tenger dala vagy a részben a Kecskemétfilmnél készített Loulou és az elképesztő titok. De lesznek olyanok is, amik kifejezetten a felnőtt nézőket célozták meg. A magyar Manieggsen kívül ilyen a spanyol Megszállva című horrorparódia, a cseh Jan Balej groteszk komédiája, A halpiac hercegnője, vagy az Egyesült Államokban élő lett Signe Baumane humoros önéletrajzi ihletésű filmje, a Kövek a zsebemben. A hollywoodi animációk dömpingje mellett a kiválasztott filmek közül alig 1-2 van olyan, ami csodával határos módon itthon mozi-forgamazásba került. Ezek nagy része ráadásul Kecskeméten lesz látható itthon először és nagy valószínűséggel egyedüli alkalommal, így már csak ezért is érdemes lesz a KAFF-ra ellátogatni ? értékelt Patrovits Tamás a zsűritagok közül.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1S1UH6mTibc[/youtube]

A 9. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál nemzetközi zsűrije: Olivier COTTE animációsfilm-történész és filmrendező (Franciaország); Alejandro R. GONZÁLEZ egyetemi tanár, a córdobai Anima Nemzetközi Animációs Filmfesztivál művészeti vezetője (Argentína); HIRSCH Tibor egyetemi tanár, filmkritikus és -esztéta (Magyarország); Dr. MUHI Klára filmesztéta, dramaturg (Magyarország) és ZALÁN Vince egyetemi tanár, filmkritikus és -esztéta (Magyarország).

Szóljon hozzá!