ZETApress

hírportál

Díjeső Cannes-ban

Sipos Gábor producerNemes Jeles László első filmje, a Saul fia nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 68. Cannes-i Filmfesztiválon. A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenctagú nemzetközi zsűri döntött ? derült ki a híradásokból. Fotónk Hermann Ildi felvétele.

A díjat még szombaton, egy nappal a hivatalos díjkiosztó előtt adták át a Cannes-i Fesztiválpalota egyik különtermében. A zsűriben Mario Abbade Neto brazil elnök mellett francia, indiai, egyiptomi, dán, hongkongi, brit és török vezető filmkritikusai foglaltak helyet, akik a hivatalos versenyprogram 19 meghívott alkotásából a nemzetközi zsűritől függetlenül választották ki a nekik legjobb filmet. A filmről idekattintva olvashatunk.

A Saul fia szombaton elnyerte a francia Francois Chalais-díjat is. A 1996-ban elhunyt kulturális újságíró és filmkritikus emlékére alapított díj fővédnöke a Francia Kulturális Minisztérium, a Francia Filmintézet (CNC), valamint a France Télévisions francia közszolgálati tévé, az RTL kereskedelmi rádió és a Le Parisien című francia napilap. A díjat egy héttagú francia újságírókból és filmes személyiségből álló zsűri ? amelynek idei elnöke Yves Boisset francia filmrendező ? ítéli oda minden évben egy aktualitása miatt is fontos filmnek a meghívott alkotások közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül.

Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a zsűri Nagydíját, a második legjelentősebb díjat tegnap este a Joel és Ethan Coen vezette zsűritől. A világ legrangosabb filmes seregszemléjének hivatalos versenyprogramjába meghívott magyar film legutóbb 30 évvel ezelőtt kapott díjat a nemzetközi zsűritől: Szabó István a Redl ezredesért a zsűri díját vehette át 1985-ben. ? Nagyon komoly dolog, hogy a zsűrinek is ennyire tetszett a film azok után, hogy a fesztiválon sokat volt róla szó, és hogy el tudtuk adni mindenhol a világban. Ráadásul a Sonynak (az amerikai forgalmazónak) nagyon nagy tervei vannak vele! ? hangsúlyozta a rendező. A Saul fia kiérdemelte a legjobb hangmérnöki munkáért járó díjat is a 68. Cannes-i Filmfesztiválon tegnap este. A Vulcain nevű technikai díjat Zányi Tamás a film kiemelkedő hangmérnöki munkájáért kapta meg.

2 hozzászólás

  1. Igazi elismerés a magyar filmszakmának és az országnak. GRATULÁLOK !

  2. Már kaphatók a jegyek a Saul fia előadásaira! A premier előtti vetítések ugyan beteltek, de június 11-től a film mind a négy artmozinkban, tehát a Művész, a Puskin, a Tabán és a Toldi mozikban, napi több előadásban műsoron lesz. Nemes Jeles László rendező többször is nyilatkozta, milyen fontos számára a hagyományos, 35 mm-es kópia mint matéria, épp ezért ragaszkodott hozzá, hogy a közönségnek ilyen formátumban is lehetősége legyen megnézni a filmet. A filmet forgalmazó Mozinet Kft-vel történt együttműködésünk alapján az egyik ilyen kópia a Puskin moziban forog majd. Aki tehát celluloid minőségben szeretné látni az idei év legnagyobb hazai filmes szenzációját, a Puskin mozi Metropolis-termében teheti ezt meg.