ZETApress

hírportál

Saul fia Cannes-ban

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból.

A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a titkok őrzőit, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket ? láttuk délelőtt a Saul fia című 107 perces színes magyar film sajtóvetítésén az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében.

Nemes Jeles László első egész estés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0i3QVCLbV-A[/youtube]

Nemes Jeles alkotása már bemutatása előtt a magyar filmtörténelem részévé vált: Makk Károly, Kósa Ferenc és Sára Sándor nyomdokain járva, közel fél évszázad múltán újra hazai elsőfilmest válogattak be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába. Forgatókönyv: Nemes Jeles László, Clara Royer. Fényképezte: Erdély Mátyás. Producer: Sipos Gábor, Rajna Gábor. Vágó: Matthieu Taponier. Hang: Zányi Tamás. Főszereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor. Nemzetközi cím: Son of Saul. Gyártó: Laokoon Filmgroup. Korhatár: 12 éven felülieknek. A film a Magyar Nemzeti Filmalap 321 millió hatszázezer forintértékű támogatásával készült és a Mozinet Kft. forgalmazásában június 11-től látható a hazai mozikban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Díjeső Cannes-ban | ZETApress

Szóljon hozzá!