ZETApress

hírportál

Magyarország moziba megy

Mint januárban megírtuk, a világ első és eddigi legjobb kultúrsci-fije kerül április 22-én szerdán a magyar mozik vásznára. Szerdán este egy hatalmas, egyszeri és megismételhetetlen, különleges közösségi élményben lesz része azoknak, akik ellátogatnak a programhoz csatlakozó mozikba ? tudtuk meg Százados Miklóstól.

Ekkor lövik ki ugyanis a Lámpagyújtogatók űrrakétáját, fedélzetén az emberiség első világűrbe szánt mozijával. A kultúrsci-fi ? bár nem erre a világra készült ? a földi kritika elismerését is kivívta. Kacagtat és ríkat. A tesztvetítéseken egymást váltogatták a gyomorba ütő csendek, az elismerő bólintások és a sorok között fodrozódó, néha kitörő nevetésbe torkolló kuncogások. A film megdöbbentő felismeréseket ígér, melyek segítségével újraértékelhetjük az egész életünket.

Az alkotók a kultúrsci-fi összes szereplőjét meghívták, hogy 19 órától a Cinema City WestEndben kezdetét vegye a Lámpagyújtogatók egyórás élő kilövés eseménye, amire a Facebook-oldal 1.000.042 Lámpagyújtogató Napja esemény lájkolásával és megosztásával lehet jelentkezni. Az eseményt egyenes adásban közvetítik a tévécsatornán, több csatlakozó mozi a vásznára viszi az élő adást is, illetve ez a társuló portálok és Facebook oldalak felületein is követhető lesz. Az eseményt a Petőfi TV is sugározza.

Már a filmbemutató előtti program is felejthetetlennek ígérkezik: Dombóvári István vaskos tréfái kereszttüzében Argyelán Krisztina moderálásával ismert és elismert honfitársaink; csillagászok, fizikusok, biológusok, pszichológusok, a hazai zenei világ nagyjai, színészek, írók, költők, pilóták, ökölvívók, birkózók, ultrafutók, mesteredzők és világutazók adják egymás kezébe a stafétát, hogy néhány percben megfogalmazzák az általuk legfontosabbnak tartott gondolatokat a földi létünkről. Egyetlen és megismételhetetlen órában, ha szerencsések vagyunk, meghallgathatjuk Almár Iván csillagász gondolatait; de találkozhatunk Erdei Zsolttal, Besenyei Péterrel is, ne lepődjünk meg, ha összefutunk a holdjáró Pulival, ha Kamarás Iván elé, vagy Katus Attila mellé kerülünk a nézők soraiban, vagy ha a Kiscsillag zenekar dala is felcsendül az est folyamán. Még az is előfordulhat, hogy éppen a Tankcsapda frontembere, Lukács Laci visszaszámolására robbannak be az Androméda-galaxisba induló űrrakéta hajtóművei. Ezen a csillagközi napon ugyanis szinte minden megtörténhet.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=r7MBufO0fTk[/youtube]

Ezek után pedig mi, emberek is megtekinthetjük a Lámpagyújtogatók című kultúrsci-fit, ami nem más, mint az emberiség egységes üzenete egy távoli galaxisba Magyarország optikáján keresztül. A figyelmes néző erős és meghatározó lelki élménycsomagot kaphat útravalóul. A szervezők azt kérik, hogy április 22-ig változtassa meg mindenki a Facebook borítóképét, aki szimpatizál az elgondolással, az eseménnyel és a filmmel. Százados Miklós rendező szerint a Lámpagyújtogatók popkornfilozofikus hídverő ügy, a mai Magyarország egyik legkülönlegesebb összefogásává válhat.

A Lámpagyújtogatók impozáns szereplőgárdájának minden tagja az első kérésre azonnal csatlakozott a különleges küldetéshez: Almár Iván ? csillagász, Ábrahám Péter ? MTA CSFK főigazgató, Argyelán Krisztina ? műsorvezető, Berg Judit ? író, Besenyei Péter ? műrepülő versenyző, Boldogkői Zsolt ? SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet, intézetvezető professzor, Dombóvári István ? humorista, Erdei Zsolt ? ökölvívó, Fehér Gyula ? a Ustream társalapítója és technológiai igazgatója, Fejes Tamás ? a Tankcsapda dobosa, Fluor Tomi ? zenész, Harcsa Veronika ? jazz énekes, Illényi Katica ? hegedűművész, Jordán Adél ? színész, Kammerer Zoltán ? olimpiai bajnok kajakozó, Kamarás Iván ? színész, Karafiáth Orsolya ? író, Katus Attila ? életmód tanácsadó, Kiss Tibor ? a Quimby frontembere, festőművész, Kovácsovics Fruzsina ? zenész, Kozma Orsi ? énekes, Kulifai Tamás ? világbajnok kajakozó, Laár András ? a KFT frontembere, humorista, Lackfi János ? költő, Leskovics Gábor ? a Pál Utcai Fiúk frontembere, Lovasi András ? a Kiscsillag és a Kispál és a Borz frontembere, Lubics Szilvi ? ultrafutó, Lukács László ? a Tankcsapda frontembere, Növényi Norbert ? sportoló, Pacher Tibor ? fizikus, Péterfy Bori ? színész, énekes, Qka MC ? Animal Cannibals, Rakonczay Gábor ? hajós, Rátgéber László ? kosárlabda edző, Ricsi Pi ? Animal Cannibals, Sidlovics Gábor ? a Tankcsapda gitárosa, Szakos Krisztián ? zeneszerző-producer, Szentpéteri József ? természetfotós, Takáts Eszter ? zenész, Tari Annamária ? pszichológus, Török Gábor ? politológus, Vida Ágnes ? babapszichológus.

Szóljon hozzá!