ZETApress

hírportál

Die Hard a Corvinban

Die Hard 14K-ban tér vissza a mozikba a Die Hard. Április 9-től limitált vetítéssorozat keretében újra látható a Die Hard széria első része, az 1988-as Drágán add az életed! Budapesten a Corvin Mozi legnagyobb termében és országszerte a megyeszékhelyek többségén vetítik az akciómozik etalonját, 4K minőségben digitálisan felújítva.

Los Angeles, 1988. Limuzin fordul be a Nakatomi irodaház parkolójába, felhúzott ablakain át dübörög a Run D.M.C. Az autóból kiszállva John McClane nyomozó még szív egy mélyet cigarettájából, miközben a lábai előtt tornyosuló épületet méri végig. Arra készül, hogy rendbe hozza házasságát, ám rajta kívül azonban mások is nagy dobásra készülnek az toronyházban. Terroristák egy csapata a hidegvérű Hans Gruber vezényletével behatolnak az épületbe, túszul ejtik a cég dolgozóit, köztük McClane feleségét és nekilátnak, hogy kinyissák a cég széfjét. A túszok és a rendőrség egyetlen reménye McClane nyomozó, aki egyedül veszi fel a harcot a tucatnyi felfegyverzett terroristával ? láttuk a tegnap esti díszbemutatón. Előtte Hubai Gergely, az ELTE Filmtudományi Tanszék oktatója tartott rövid bevezetőt a Die Hard keletkezéstörténetéről, majd Farkas Attila, a Pannonia Entertainment terjesztési vezetője ismertette a május-júniusi filmbemutatókat és távlati terveiket a Karády-teremben.

27 évvel ezelőtt új fejezet íródott az akciófilmek történetében. John McTiernan, a Ragadozó sikerével köztudatba robbant rendező felrúgott minden alapszabályt, ami a műfajra addig jellemző volt. Mire McClane ? az egyszerű New York-i zsaru, aki mindig rosszkor van rossz helyen ? megsebezve, összetörve, de győztesen kisétál az épületből, nem csupán Hans Gruber és kompániája tűnnek el a föld színéről, de velük együtt sírba száll az elpusztíthatatlan egyszemélyes hadseregek ideje is, hogy teret kapjon az új szenzáció: az érző, vérző hős, aki sebezhető, de ugyanakkor legyőzhetetlen is ? hiszen soha nem adja fel.

Egy olyan film született, mely a mai napig abszolút etalonnak számít az akciómozik körében. A film sikerének köszönhetően hollywoodi sztárrá avanzsált, nemrég 60. születésnapját ünneplő Bruce Willis, az első moziszerepében Hans Gruber szokatlanul kidolgozott főellenség-karakterét briliánsan alakító Alan Rickman, a feszültséget tanítani való profizmussal adagoló Michael Kamen zeneszerző és a sztori alapjául szolgáló regény elemeit mesterien átrendező forgatókönyvírók, Steven E. de Souza és Jeb Stuart egyaránt maradandót alkottak a filmben, amit a nézők mellett a kritikusok is méltattak. A Legjobb hang, vágás és vizuális effektek kategóriában Oscar-jelölésig jutó akcióorgia mind a mai napig megállja helyét, jelenetei híressé, mondatai szállóigévé váltak.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=73HgwCp7Rlc[/youtube]

McTiernan méltán klasszikussá vált filmje a színpadi produkciók közvetítéseire és kultfilmek ? mint az év elején vetített Aliens vagy a jelenleg is mozikban látható 2001: Űrodüsszeia ? újra-bemutatására specializálódott Pannónia Entertainment forgalmazásában kerül a mozikba. Április 9-től Budapesten a Corvin Mozi legnagyobb vászonnal felszerelt Korda termében és országszerte számos filmszínházban, többek között Szegeden, Egerben, Pécsett, Debrecenben, Dunaújvárosban, Szombathelyen és Kecskeméten is láthatják a nézők a film digitálisan felújított változatát, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán olvasható. A 4K technikával készült digitális felújítás során képkockáról képkockára szkennelték be az eredeti 35mm film negatívját, ami végeredményben 8,8 millió pixeles felbontást eredményezett: ez a HD (Blu-ray) felbontás négyszeresét jelenti. A film így olyan hatást kelt a mozivásznon, mintha csak nemrégiben forgatták volna ? a rajongók és a film-klasszikusokkal most ismerkedők legnagyobb örömére.

Szóljon hozzá!