ZETApress

hírportál

Öt moziba jön a Titanic!

Still AliceÁprilis 10-én indul a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál! Új programigazgató válogatta az idei kínálatot. Április 10-18-e között öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál.

Idén 34 nemzet 52 alkotását 8 szekcióba osztva hozza el a Titanic a magyar fővárosba, melyek közül az egyik kedvenc minden bizonnyal a Megmaradt Alice-nek (Still Alice) lesz. A versenyben nyolc film vetekszik majd a Hullámtörők-díjért. A fesztivál idei kínálatát új programigazgató, a dán Allan Sorensen válogatta. Részletek Facebook-oldalukon is elolvashatók ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

Április 10-én pénteken indul a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, s kilenc napon keresztül átfogó, sokszínű és színvonalas válogatást ad Budapesten a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén 34 nemzet 52 filmjét hozza el a Titanic a magyar fővárosba, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait ? gyakran az alkotásaikat elkísérő művészek társaságában.

Magyarországon csak az idei Titanicon lesz látható többek között a Hitoshi Matsumoto japán rendező legújabb alkotása, a kellemesen bizarr R100 vagy a Megmaradt Alice-nek (Still Alice) című, megrázó erejű film, amiért Julianne Moore idén megnyerte a Legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. A Titanicon mutatkozik be többek között a számos fesztivált megjárt, Karlovy Vary-ban Kristály Glóbusszal jutalmazott Kukoricasziget című grúz film, melyet Ragályi Elemér fényképezett, s amely a Mozinet forgalmazásában május 14-étől lesz látható a hazai mozikban.

Corn IslandA fesztivál idei kínálatát új programigazgató válogatta. A dán születésű Allan Sorensen a koppenhágai egyetemen újságírást tanult, majd diplomamunkáját a western irodalmi és filmes újraértelmezéséből írta. Két évig a Dán Filmintézet programszervezőjeként dolgozott Koppenhágában, de filmkritikusként és angol fordítóként is kipróbálta magát. Kedvenc rendezői Hitchcock és Jarmusch. 2008 óta sok időt töltött Budapesten, s egy éve immár itt is él magyar barátnőjével és kislányukkal. Horváth György változatlanul a Titanic fesztiváligazgatója.

A Titanic Magyarország egyik legnagyobb filmes eseménye, mely 2005-óta versenyfesztiválként is működik. Idén nyolc film vetekszik majd a Hullámtörők díjért. Emellett további hét szekcióban futnak majd a filmek: lesz egy fesztivál- és egy ázsiai-válogatás, egy dokumentumfilmes blokk, idén is része a programnak a független filmes Tiszta Amerika, a Sötét oldal, valamint a Zene mindenkinek válogatás, mely a legfrissebb zenés dokumentumfilmeket mutatja majd be, valamint egy egészen új vad szekció is. Idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget Budapesten a Titanic. A fesztivál végleges programja március 26-án csütörtöktől idekattintva érhető majd el, s április 2-án jövő csütörtökön kezdődik el a jegyek árusítása. Idén öt ? vagy annál több ? jegy vásárlása esetén kedvezményes lesz a jegyár.

Szóljon hozzá!