ZETApress

hírportál

Mesélő zsinagógák

Mesélő zsinagógákNégy részes dokumentumfilm-sorozat készült a magyarországi zsinagógák történetéről ? tudtuk meg délután az Odeon-Lloyd Moziban. A vetítés előtt rövid sétára indultunk a környéken, s utunk során megfejtettük, hogy a szentendrei Hunyadi utcában található a világ legkisebb zsinagógája.

A magyarországi zsidóság története évszázadokra nyúlik vissza. Hagyományait és emlékezetét nem mosta el az idő, háború is csak időlegesen taposhatta el, kultúrája, ha néha titokra is kényszerítve, de mindig ott bújt a pesti utcák házfalai mögött, mert a történelemben mindig megtalálta a maga igaz útját. A zsinagóga szó jelentése: a gyülekezés háza. Azonban Magyarországon sajnos a történelem átírta e szó jelentését. A II. világháború után a a zsidóság nagy része eltűnt a vidéki településekről, ezért az üresen álló zsinagógák már nem szolgáltak a zsidó istentisztelet helyszínéül. Üresen maradtak, és az évek alatt ütöttek, kopottak lettek, míg a helyi lakosság hasznossá nem tette őket.

Majd 40 darab zsinagóga van az országban szétszórva, de még sokan a helyi lakosok sem tudják, mi az az épület, amikor elsétálnak mellette. Mi lett a zsinagógák sorsa? Mi a helyi lakosság, helytörténészek véleménye? ? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Dávd Fülöp négy részes dokumentumfilm-sorozata, melynek feltett szándéka, hogy megismertesse a fiatalokkal zsidóság magyarországi épített örökségét. Magyarország számtalan zsinagógát rejt, van köztük funkcionális és funkcióját vesztett egyaránt. Történeteik szájról szájra terjednek, és generációról generációra örökítik emlékezetükét. Az, hogy részese akarsz-e lenni a beszélő történelemnek, csakis rajtad múlik!

Szóljon hozzá!