ZETApress

hírportál

Emlékest az Urániában

Rudolf Péter és Szirtes ÁgiA XIX. század legvégén egy árva fiú befejezte a tanulmányait a gyöngyösi Ferences gimnáziumban és elindult, hogy nevét hamarosan az egész világ megismerje ? láttuk tegnap este az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Nem tűntem el ? Richter Gedeon története című 63 perces magyar portréfilmben.

Egy gyógyszerészt kevesebben ismernek, mint egy híres színészt, politikust, vagy hadvezért. Talán ezért tudták eddig csak kevesen, hogy Richter Gedeon az elmúlt másfél évszázad magyar történelmének egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Kutató, tudós és üzletember egy személyben, akinek örökségére valamennyien büszkék lehetünk. A történelmi dokumentum-játékfilm 2014. december 30-i tévébemutatásának napján volt épp 70 éve, hogy Richter Gedeon gyógyszergyáros eltűnt a pesti alsó rakparton. Testét sohasem találták meg.

Rendező: Spáh Dávid, forgatókönyvíró: Kovács M. András és Spáh Dávid, zeneszerző: Szesztay Dávid, producer: Szőke Tibor. Szereplők: Seress Zoltán, Rudolf Péter, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Radnai Márk, Rajkai Zoltán, Pető Zsófia, Egri Márta, Anger Zsolt, Szurdi Miklós. A sajtóvetítés előtt beszélgetést hallgattunk az alkotókkal: Spáh Dávid rendezővel, Rudolf Péter címszereplővel, Seress Zoltán narrátorral és Szőke Tibor producerrel, utána meg Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója adott fogadást a vendégeknek.

Szóljon hozzá!