ZETApress

hírportál

Keresztszélben a Puskinban

Keresztszélben1941. június 14-én hajnali 3-kor a Vörös Hadsereg katonái megkezdték Észtország lakosságának erőszakos kitelepítését. Azokban a napokban a Baltikumból mintegy negyvenezer embert hurcoltak el túlzsúfolt tehervagonokban Szibériába ? láttuk délben a Keresztszélben (Risttuules) című 90 perces észt játékfilmben a Puskin moziban.

A férfiakat börtöntáborokba, a nőket és a gyerekeket isten háta mögötti falvakba szállították, ahol éhezés, hideg és megaláztatások várták őket. A Keresztszélben egy férjétől elszakított fiatal nő és kislánya történetét meséli el. A naplóbejegyzéseken, leveleken és egyéb archív anyagokon alapuló fekete-fehér film különleges technikával készült: 13 kimerevített képből építkezik. Mintha az idő megállt volna azon a rettenetes éjszakán… A drámai erejű zenével és irodalmi szépségű szöveggel társuló sajátos látványvilág nehezen kitörölhető nyomot hagy a nézőben. Egy nép súlyos és máig eleven traumájának méltóságteljes és megindító mozgóképes feldolgozása. Az elsőfilmes Martti Helde alkotását észt filmkritikusok a tavalyi év legjobb hazai filmjének választották és a tallinni Sötét Éjszakák Filmfesztiválon is 3 díjat nyert.

Észt-hét már nyolcadszor

8. alkalommal rendezi meg az Észt Intézet a Szimpla-filmmel közösen az Észt-hetet, melynek gerincét a filmvetítések adják. A tavalyi nyitófilm, az észt-grúz koprodukcióban készült Mandarinok egészen a Golden Globe jelölésig vitte, sőt az Oscar-várományosok végső körébe is bejutott. Ezt természetesen nem tudjuk az idei évre is garantálni, de mindenképpen azt mutatja, hogy a világ más részein talán jobban (fel)figyelnek az észt filmművészetre, mint hazánkban. Észtországot tavaly egy másik elismerés is érte: a fiatalnak számító, 1998-ban alapított tallinni PÖFF ? Sötét Éjszakák Filmfesztivált beválasztották az A-kategóriás fesztiválok elit csoportjába. Az idei Észt-hét programjában 3 játékfilm, 2 dokumentumfilm és 2 animációs blokk látható: egy válogatás a hagyományosan magas színvonalú észt animáció legújabb terméséből, illetve az észt legenda, Priit Pärn és felesége, Olga Pärn közös alkotásai, utóbbiak kizárólag 18 éven felülieknek!

Szóljon hozzá!