ZETApress

hírportál

Űrodüsszeia 2001 a Corvinban

2001: a space odysseyValamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot ? láttuk tegnap este az Űrodüsszeia 2001 (2001: A Space Odyssey) című színes, feliratos, 141 perces amerikai sci-fiben a Corvin Moziban.

Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

A klasszikus Alien és A bolygó neve: Halál után egy újabb sci-fi klasszikus tér vissza mozivásznakra. Március 12-től limitált vetítéssorozat keretében újra mozivásznon látható minden sci-fi filmek ősapja, a 2001: Űrodüsszeia (1968). Budapesten kizárólag a Puskin moziban és országszerte számos további helyszínen láthatják a nézők Stanley Kubrick Oscar-díjas kultfilmjének digitálisan felújított változatát, magyar felirattal.

A film premier előtti díszelőadásán tegnap este voltunk a Corvin Mozi legnagyobb vászonnal rendelkező Korda-termében. A vetítés előtti kerekasztal-beszélgetés vendége Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, űrhajós és vadászpilóta, külgazdasági és külügyminiszteri tanácsadó; Németh Attila, a Galaktika Magazin felelős szerkesztője; Gyárfás Gábor grafikusművész, Ferenczy és Kölcsey-díjas plakáttervező és Elsässer Klaudia, a Pannonia Entertainment alapító ügyvezetője volt Gerebics Sándor filmrendező moderálásával.

Rendező: Stanley Kubrick, forgatókönyvíró: Stanley Kubrick és Arthur C. Clarke, operatőr: Geoffrey Unsworth, zene: Ligeti György, producer: Stanley Kubrick, látványtervező: Harry Lange, Ernest Archer és Anthony Masters, vágó: Ray Lovejoy. Szereplők: Keir Dullea (Dr. David Dave Bowman), Gary Lockwood (Dr. Frank Poole), Leonard Rossiter (Smyslov), William Sylvester (Dr. Heywood R. Floyd), Margaret Tyzack (Elena), Sean Sullivan (Dr. Bill Michaels), Robert Beatty (Dr. Halvorsen), Douglas Rain (HAL 9000 hangja), Daniel Richter (Moon-Watcher). Bemutató március 12-én a Pannonia Entertainment Ltd. forgalmazásában 12 éven felülieknek.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8dZeo0pSSAw[/youtube]

Szóljon hozzá!