ZETApress

hírportál

KÉK napok a Toldiban

7. Budapesti Építészeti FilmnapokA KÉK ? Kortárs Építészeti Központ március 5-e és 8-a között 7. alkalommal rendezi meg építészeti, urbanisztikai filmes seregszemléjét Budapesten ? tudatta Fehér Gábor, Huszár Daniella, Polyák Levente és Soltész Noémi, a Budapesti Építészeti Filmnapok csapata.

A fesztivált nyolc évvel ezelőtt azzal a céllal indítottuk útjára, hogy a kortárs építészet, urbanisztika és design legfontosabb kérdéseit a film médiumán keresztül hozzuk közelebb a közönséghez. Azóta kiderült, hogy a felhívásunkra érkező és a látókörünkbe kerülő filmek sokkal többet tudnak ennél: olyan nézőpontokat, megközelítéseket, rétegeket fednek fel az épített környezetben, amelyek segítségével teljesen másképpen tudunk tekinteni a körülöttünk élő városra. Amelyeken keresztül felfigyelünk a városi élet problémáira, hiányosságaira, és felfedezzük a városi térben, társadalomban, közösségekben rejlő kihasználatlan lehetőségeket.

Az idei Filmnapok legfontosabb célja, hogy felrázzon és olyan szempontokat adjon, amelyek cselekvési lehetőséget biztosítanak egy jobb környezet megteremtésére. A kiválasztott több mint 30 friss dokumentumfilmben, rövid- és kísérleti filmben erős hangsúly kerül a közösségi élet- és lakásformákra, a kollektív, saját kézzel történő alkotás folyamataira, a használat-központú, alkalmazkodni képes városokra és épületekre, a városainkban sajátos zárványként élő díszletvárosokra: a vidámparkokra és városmásolatokra, az autóknak átengedett városrészeket meghatározó infrastruktúra-szörnyekre és a kelet-európai politikai átalakulások építészeti nyomaira.

A márciusi eseményen a filmek nagy részét rendezőik jelenlétében vetítjük, és vendégünk lesz többek közt Herman Hertzberger holland sztárépítész is. Hasonlóan a korábbi évekhez, a fesztivál idén sem korlátozódik a Toldi mozi tereire: a fesztivál záróeseményeként az elmúlt év egyik filmes kísérletét, a Wim Wenders által kezdeményezett, és Wenders mellett Michael Glawogger, Michael Madsen, Robert Redford, Margreth Olin és Karim AĂŻnouz rendezésében megvalósult 3D épületportrékat mutatjuk be az Uránia moziban, A kultúra katedrálisai címmel. A nyitóesemény hangulatát pedig a tavalyi siker után ismét Budapest főépítészének DJ szettje alapozza meg. A márciusi Filmnapok után továbbra is érdemes lesz böngészni megújult honlapunkat és követni minket a közösségi médiában: tavasszal és nyáron a fesztivál a város különböző pontjain is megjelenik majd, helyspecifikus vetítésekkel, égetően aktuális témákban.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mFMA0VWzaFM[/youtube]

Szóljon hozzá!