ZETApress

hírportál

Vadon könyvben és vásznon

Cheryl Strayed: VadonCheryl Strayed: Vadon című regényének hősnője 1600 kilométert tesz meg egyedül a Mojave sivatagtól a Colorado folyó hídjáig, amelyet Istenek hídjának is neveznek. A csodálatos tájakon játszódó történet leginkább egy lelki utazás története. A könyvben az írónő a saját élményeit írja le, így dokumentumregénynek is nevezhető.

Se szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról szólnak. Többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak, testüket és lelküket egyformán próbára teszik. Ők a zarándokok, akik a világ zarándokútjait járják, az El Caminót, ellátogatnak Rómába, Lourdes-ba, Nepálba. Útjuktól legalább annyira remélnek kalandokat, élményeket és szerelmet, mint lelki megbékélést. Első pillanatra a Vadon is hasonló krónikának tűnik.

A Vadon ? Ezer mérföldes utam önmagamhoz Cheryl Strayed személyes története. Szerzője életének válságos pillanatában egyedül vágott neki a vadonnak, hogy újra megtalálja önmagát. A főhős az ő nevét is viseli: Strayed kóborlót jelent. Írása lefegyverzően nyers, őszinte és kitárulkozó. Útja kemény, sokszor kegyetlen fizikai és lelki próbatételeken keresztül a reménytelenség pusztaságából a megújult önismeret nyugalmasabb tájaira vezetett.

A Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában március végén megjelenő 400 oldalas kötetből az Oscar-díjas Reese Witherspoon, a Mielőtt meghaltam rendezője készített filmet. A forgatókönyvet Cheryl Strayed memoárja alapján Nick Hornby, a Fociláz, a Pop, csajok, satöbbi és a Hosszú út lefelé szerzője írta. A két Oscar-jelölést kapott Wild című filmet januártól vetítik a mozik Európa-szerte, a hazai mozikban február 19-től látható ? tudatta Jusztinger Brigitta, az Alexandra Kiadó és Könyváruházak PR-menedzsere.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EYmpH5GyQPE[/youtube]

Szóljon hozzá!