ZETApress

hírportál

5. Frankofón Filmszemle

15. Frankfón FesztiválA tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27-e és március 27-e között több mint ötven, nagyközönségnek és diákoknak szóló program várja a francia nyelvű kultúra iránt érdeklődőket ? tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón a Francia intézetbeli Dumas Caféban, ahol őexcellenciája Roland Galharague francia nagykövet is megjelent.

A Budapesten és országszerte több városban is jelentkező rendezvénysorozat a francia nyelv és a frankofón országok kulturális sokszínűségét hirdeti művészeti és oktatási programokon keresztül. Március 20-a, a Frankofónia Nemzetközi Világnapja lehetőséget nyújt arra, hogy a frankofón nagykövetségek és kulturális intézetek összefogjanak a helyi intézményekkel, és a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének égisze alatt együtt ünnepeljék a francia nyelvet. Magyarországon idén Algéria, Belgium, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Kanada, Libanon, Marokkó, Románia, Svájc és Tunézia diplomáciai képviseletei vesznek részt az esemény megszervezésében a Frankofón Baráti Kör aktív részvételével.

Magyar Levente államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Magyarország kormánya a tavalyi évhez hasonlóan idén is támogatja a fesztivál megrendezését: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hatmillió, míg a KKM kétmillió forintot bocsát rendelkezésre fesztivál céljára.

A Fesztivál immár ötödik alkalommal a legfrissebb francia és frankofón filmeket bemutató Frankofón Filmnapokkal indít, amely évről évre országszerte több ezer nézőt vonz a mozitermekbe, és amelyhez minden alkalommal újabb városok csatlakoznak. 2015-ben Debrecen, Eger, Jászberény, Miskolc, Szeged, Szolnok, Szombathely, Pécs és Tatabánya vetít le egy-egy válogatást a budapesti programból. Fővárosi helyszínén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tíz napon át harminc filmet tekinthet meg a közönség összesen ötven filmvetítés alkalmával. A harminc nagyjátékfilm mellett hét rövidfilmet is felvonultató mustra Előttem az élet címmel egész szekciót szentel a fiatalokról szóló filmeknek. A filmek hősei gyerekek, fiatal felnőttek, akik a világ különböző tájain próbálnak rátalálni saját útjukra. A témához kapcsolódva a Francia Intézet Céline Sciamma és François Ozon két-két korábbi filmjét is műsorra tűzi. A gazdag filmes programot Laurent Cantet (Arany Pálma-díj) és Jean-Charles Hue francia filmrendezők látogatása kíséri. A Budapesti Francia Intézet kezdeményezésére a közönségtalálkozó mellett Laurent Cantet filmszakmai beszélgetésen is részt vesz a Magyar Nemzeti Filmalap közreműködésével.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MBsKhZOFkMU[/youtube]

A filmek mellett változatos művészeti programok is várják a frankofón kultúra iránt érdeklődőket. A koncertek, színházi, költészeti, újcirkusz- és táncelőadások, valamint a kiállítások elsősorban a frankofón országok modern és kortárs művészetéből adnak ízelítőt. A Fesztivál már ismert helyszínei mellett ? Budapesten a Francia Intézet, a Nemzeti Színház és az A38 Hajó, Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színház ? további intézmények csatlakoztak a rendezvénysorozathoz. A Budapest Music Center koncertsorozattal köti össze Belgium, Franciaország, Libanon és Svájc zenei sokszínűségét: klasszikus és kortárszenei, valamint dzsessz-koncerteket ajánl a közönség figyelmébe.

A klasszikus zenei estek sorába illeszkedik a Liszt Ferenc Emlékmúzeum két koncertje, a Trafó egy-egy színházi, újcirkusz- és táncelőadása pedig betekintést enged Franciaország kortárs előadóművészetének színes világába. Budapesten kívül új helyszínként a balatonfüredi Vaszary Galéria kínál izgalmas programokat, amelyek közül az Egy nap Picassóval ? Jean Cocteau fényképei című kiállítás augusztus elejéig várja a látogatókat. Emellett Budapesten, a Francia Intézet az aktuális politikai eseményekre is reagálva #JeSuisCharlie címmel karikatúra-kiállítást rendez huszonöt nemzetközi művész munkájából. A Fesztivál a részt vevő frankofón országok nemzeti különlegességeinek bemutatójával zárul az A38 Hajón, amelyet Elodie Frégé, a kortárs francia pop-sanzon sztárjának koncertje követ.

A kulturális események mellett minden évben kiemelt helyet kapnak az oktatási intézményekkel közös szervezésben megvalósuló iskolai versenyek és pedagógiai programok a francia kulturális minisztérium által kezdeményezett Francia Nyelv és Frankofónia Hetének keretében. Az Alliance Française Francia Kulturális Egyesületek hálózatának köszönhetően a Fesztivál programjai több városba is eljutnak 2000 diákot bevonva így a francia nyelv gyakorlásába. A diákokat megcélzó budapesti és vidéki rendezvények közül több a nagyközönség számára is nyitott, így például a Traversant3 Társulat bábárnyjáték-előadása, Pilote le Hot slamestje, vagy a La Virgule Társulat Prévert-estje.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete (Organisation internationale de la Francophonie) a francia nyelvet használó országok összefogásának fóruma, amely nyitott a tágabb civilizációs, kulturális, egyben politikai és gazdasági érdekközösség kialakítására. A szervezet jelenlegi filozófiája a kulturális és nyelvi sokszínűségen, a globalizációs folyamatokra alternatív válaszok keresésén, az észak-dél párbeszéd és szolidaritás, a demokratikus nemzetközi rend erősítésének gondolatán alapul. Jelenleg 57 állam és kormány teljes jogú tagja a szervezetnek és 23 állam megfigyelői statuszban van. Magyarország 2004 óta megfigyelő tagként részt vesz a szervezet munkájában.

A szervezet vezetője idén újévtől az a Michaelle Jean asszony, aki 2008 novemberében Kanada főkormányzójaként filmszakértő férjével, Jean-Daniel Lafond úrral hazánkba látogatott, s az Uránia moziban találkozott a hazai filmes szakemberekkel. Kérdésemre Magyar Levente, a KKM államtitkára elmondta, hogy a diplomáciai protokoll értelmében az elnök asszonyt a kormánynak kell először meghívnia Magyarországra, a tárgyalások már megkezdődtek, de az idő rövidsége miatt a Frankofón Fesztivál és Filmnapok eseményeire még nem fog idelátogatni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Havanna a filmvásznon | ZETApress

Szóljon hozzá!