ZETApress

hírportál

Delgado a Filmesházban

Humberto DelgadoA Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége ma délelőtt tartotta A diktatúrától a demokráciáig ? Humberto Delgado című megemlékezését a Ráday utcai Filmesházban, Delgado tábornok meggyilkolásának 50. évfordulóján.

1965. február 13-án Franco Spanyolországában, a portugál határ közelében, Badajoz mellett egy erdőben a PIDE, a portugál politikai rendőrség ügynökei meggyilkolták Humberto Delgado tábornokot és titkárnőjét. Delgadot rövid tűzharc után agyonverték, titkárnőjét, Arajaryr Moreira de Campost saját nylonharisnyájával fojtották meg ? láttuk André Libik: Humberto Delgado ? Egy tábornok halála című, magyar felirattal ellátott, német dokumentumfilmjében.

Delgado, a portugál történelem legfiatalabb tábornoka, eredendően a diktátor Salazar híve, ellenjelöltként vett részt 1958-ban az első és egyetlen szabad választáson. A választás eredményét meghamisították: a diktátor 67%-ot, Delgado 23%-ot kapott ? a valóságban fordított volt az arány. A ?félelem nélküli? tábornokot Salazar megfosztotta rangjától és emigrációba kényszerítette. 1965 februárjában a spanyolországi Badajozba csalták, hogy találkozzon a portugál ellenzék állítólagos képviselőivel; ott történt a gyilkosság.

Egy évvel később elhatároztam, hogy a Politikai gyilkosság című sorozatomban felderítem ezt az ügyet. Engedély nélkül, egy NATO-manőver ürügyén operatőrömmel Lisszabonba utaztam. Titokban, lefüggönyözött autóból lefilmeztük a PIDE székhelyét és ügynökeit, a politikai elítéltek börtönét, és beszélgettünk a tábornok ügyvédjével, egy bizonyos Mário Soaressel is egy lefüggönyözött hotelszobában ? derült ki André Libik megemlékezéséből.

Amikor ezután Badajoz mellett filmeztük a helyszínt, letartóztatott bennünket Franco titkosrendőrsége, és bilincsben szállítottak Madridba, majd kiutasítottak Spanyolországból. Nyolc évvel később baloldali katonatisztek megbuktatták a diktatúrát Portugáliában. Mário Soares lett a külügyminiszter, majd miniszterelnök és tíz évig Portugália elnöke. Ma is él, 90 éves, és köztiszteletnek örvend. Sikerült annak idején ? jóval a hivatalos vizsgálat lefolytatása előtt ? bizonyítékokat szereznem a gyilkosság elkövetői ellen ? fejeződött be a visszaemlékezés. A film után Dr. Filipa Menezes Cordeiro, a portugál nagykövetség ügyvivője méltatta Delgado tábornok tevékenységét, majd megnézhettük Mário Soares volt portugál elnök videóüzenetét.

Szóljon hozzá!