ZETApress

hírportál

Bolse vita az Urániában

3. Uránia Filmnapok1989 izgalmas nyarán Magyarország megnyitotta nyugati határát, s ezzel kezdetét vette az új népvándorlás a felbolydult Kelet-Európában ? láttuk tegnap este a Bolse vita (Bolše vita) című színes, 97 perces 1996-os magyar filmdrámában az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében.

Sorra átvonultak az országon ? Kelet és Nyugat keresztútján ? a politika, a szegénység, a háború menekültjei, a kalandorok, a csempészek, a maffiák, és jött néhány fiatalember, akik új helyet kerestek maguknak a megújulni látszó világban. Ennek a történetnek ők a hősei. Különböző irányokból érkeznek: két kótyagos zenész és egy mérnök Oroszországból, két lány pedig Angliából és Amerikából. Budapesten egy Bolse vita nevű rock-kocsmában találkoznak, szerelembe esnek, járják a várost, a fiúk próbálnak talpon maradni, ki utcai zenéléssel, ki meg a KGST-piacon. Együtt töltenek egy nyarat a diktatúrák összeomlása utáni és az újkori káosz beköszönte előtti rövid intervallumban, amit szabadságnak neveztünk.

Rendező, forgatókönyvíró: Fekete Ibolya. Zeneszerző: Jurij Fomicsov, Muk Ferenc. Operatőr: Szalai András. Díszlettervező: Buday Zsolt. Jelmeztervező: Pártényi Zsuzsa. Producer: Dárday István. Vágó: Majoros Klára. Szereplők: Jurij Fomicsov (Jura), Alexej Szerebrjakov (Szergej), Igor Csernyevic (Vagyim), Máhr Ágnes (Erzsi), Helen Baxendale (Maggie), Eduardo Rózsa Flores (önmaga). Forgalmazó: Budapest Film. A szombaton bemutatott 3. Uránia Filmnapok nyitó előadásának kísérőfilmje Macskássy Katalin: Egy másik bolygó című 10 perces, 1986-os kisfilmje volt.

Szóljon hozzá!