ZETApress

hírportál

Rendíthetetlen a fogolytáborban

RendíthetetlenLaura Hillebrand: Rendíthetetlen című könyvének újabb kiadása a napokban jelent meg a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában. Egy olimpikon igaz történetét mutatja be a II. világháború poklában. Laura Hillenbrand könyve a 2010-es év egyik legnagyobb szenzációja volt az Egyesült Államokban.

A Time Magazine egyenesen az év könyvének választotta, és minden eladási listán rögtön megjelent az elsők között. Páratlan sikerét jelzi, hogy a Rendíthetetlen négy év elteltével is őrzi a helyét a bestsellerlisták élmezőnyében, köszönhetően annak, hogy a kötetből immár több mint négymillió példány kelt el csak az USA-ban ? tudatta Jusztinger Brigitta PR menedzser, Alexandra Kiadó.

1943 májusában az amerikai légierő egyik repülőgépe lezuhant a Csendes-óceán fölött. A tizenegy fős legénységből mindössze hárman élték túl a becsapódást, köztük a gép bombázótisztje, egy fiatal hadnagy: Louis Zamperini. A fiú gyerekkorában a környék réme volt, állandó csínyeivel rettegésben tartotta városa lakóit, ám amikor bátyja hatására sportolni kezdett, kiderült, hogy istenáldotta tehetség. A legjobb egy-mérföldes futók között tartották számon, fiatal kora ellenére sikerült kijutnia az 1936-os berlini olimpiára, ahol bekerült az 5000 méteres síkfutás döntőjébe. Nagy jövő előtt állt, a következő olimpia egyik sztárja lehetett volna. A következő olimpia azonban elmaradt, Zamperini pedig Pearl Harbor után a csendes-óceáni hadszíntéren találta magát. Egy bevetés során repülőgépe lezuhant, és Louis közel két hónapig hánykolódott az óceánon egy mentőcsónakban. Partot érve azonnal japán hadifogságba került ? és az igazi megpróbáltatások csak ezután kezdődtek?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gJwrZ-xut6w[/youtube]

Úgy tartják, hogy egy jó könyv elsősorban jó történet. Ha van egy jó sztori, az már fél siker. Laura Hillenbrandnak sikerült rábukkannia a XX. század egyik legjobb ez idáig el nem mondott történetére: Louis Zamperini életére. A ?fél? sikert pedig úgy tette teljessé, hogy hét év kutatómunka, több száz túlélő felkutatása és több ezer oldalnyi visszaemlékezés elolvasása után megírta ezt a csodálatos és megrendítő könyvet, melynek első magyarországi kiadásáról 2012. október 17-én már beszámoltunk. A könyvből nagyszabású hollywoodi film készült Angelina Jolie rendezésében. Az akarat és méltóság diadalának lenyűgöző igaz történetét a II. világháború poklában február 5-én mutatják be hazai mozijaink. (A Vágtát, a szerző első kötetét ugyancsak filmre vitték.)

Az Oscar-díjas Angelina Jolie rendezője és producere az olimpikon és háborús hős hihetetlen életét nyomon követő nagyszabású drámának. A film főszereplői: Jack O?Connell, Domnhall Gleeson és Finn Wittrock, mint a három repülős. Hozzájuk csatlakozik Garrett Hedlund és John Magaro, akikkel a fogolytáborban barátkoznak össze; Alex Russell mint Zamperini fivére, Pete és első angol nyelvű szerepében a japán Miyavi, aki a Madár néven ismert brutális őrt alakítja. Operatőr az Oscar-jelölt Roger Deakins (Skyfall), a forgatókönyvet a Coen-fivérek (Nem vénnek való vidék) írták át William Nicholson (A nyomorultak) és Richard LaGravenese forgatókönyvéből.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Seabiscuit vágtája | ZETApress

Szóljon hozzá!