ZETApress

hírportál

Emlékezet az Olasz Intézetben

Roberto és Lea az őket kezelő terapeuta ajtaja előtt találkoznak. A férfi kleptomán és olyan szürreális meséket ír, mint A megfagyott koldusok erdeje vagy Alice a földrengés sújtotta emberek földjén ? láttuk tegnap este az Emlékszel rám? című 91 perces 2014-es olasz filmben az Olasz Kultúrintézetben.

A nő általános iskolai tanító, kóros alváskényszerben szenved, látszólag szórakozott és egy erős érzelmi megrázkódtatást követően váratlan, előre nem látható emlékezetkieséssel reagál. Ezért mindig magával hord egy könyvet, ahová feljegyzi életének legfontosabb és leghétköznapibb történéseit. A kitartó és mókás udvarlást követően a nő szerelmes lesz a férfibe. A kisebb lopások és ájulások, nekiveselkedések és emlékezetkiesések közepette a két főszereplő szerelmi története talán mindkettőjüknek lehetőséget ad a gyógyulásra és arra, hogy megtanulják megélni érzelmeiket. Rendezte: Rolando Ravello.

Az emlékezet napja alkalmából jövő kedden 18 órakor a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézet Federico Fellini-termében kerül megrendezésre Gustavo Meltzeid: Siamo Liberi! című kötetének bemutatója. Közreműködik: Guglielmo Meltzeid, a szerző fia. Siamo liberi! ? Szabadok vagyunk! Ezzel a mondattal ér véget a könyv, egy igazi napló, mely Gustavo Meltzeid ? az 1895-ben Magyarországon született, majd az I. Világháború után, művészi mesterségének gyakorlása miatt Olaszországba költözött szobrász ? börtönben töltött éveiről szól: Fossoli és Bolzano táboraiban, majd tíz hosszú hónapon keresztül Mauthausen táborában eltöltött időszakot ismerhetjük meg. Egy kihagyhatatlan beszámoló!

Szóljon hozzá!