ZETApress

hírportál

Parador Húngaro

Parador HúngaroA Parador Húngaro (vagyis a Magyar Megálló) egy kolbászsütő Bogotában, Kolumbia fővárosában, ahol különös barátság szövődik a film főszereplői, két furcsa magyar között ? láttuk tegnap este a Toldi Moziban a Parador Húngaro című színes, feliratos, 79 perces magyar dokumentumfilmben.

A nyugdíjas korú Villás György ’56-os menekült a Nyírségből, aki bár soha nem tért vissza a hazájába, a Parador Húngaro tulajdonosaként végig a magyar megállóban élte az életét. A 44 éves Patrick Alexander amerikai katonacsalád sarja, aki egyik bázisról a másikra költözve nőtt fel szerte Amerikában és Nyugat-Németországban, majd fiatal felnőttként sajátos otthonra lelt félig megtalált, félig elképzelt magyarságában.

Az eltérő életkor és kulturális háttér ellenére a kettejük története meglepően hasonló képet fest arról, ahogy a történelem által kijelölt úton, mégis saját vágyainktól és emlékeinktől vezérelve igyekszünk otthonra találni ebben a világban. A kolumbiai és magyarországi (szegedi, budapesti, nyíregyházi és nyírmihálydi) helyszíneken forgatott dokumentumfilm spontán egyszerűséggel, filmes allűrök nélkül, közvetlenül szólítja meg a nézőt, így a főszereplők olykor különlegesnek, máskor esetlegesnek tűnő sorsából is előtűnnek azok a motívumok, amelyek mindannyiunkra jellemzők.

A sajtóbemutató után a házikolbászt és a házi pálinkát a főszereplő Patrick Alexander jelenlétében mi is megkóstolhattuk a forgalmazó Anjou Lafayette jóvoltából. Filmjét december 25-én karácsonytól a Toldi mellett a Művész moziban és a Tabán Kinotékában vetítik csak 12 éven felülieknek. Rendező, forgatókönyvíró: Patrick Alexander és Aseneth Suarez Ruiz. Patrick 1970. március 15-én született, 2010-től Budapesten él és a Kaposvári Egyetemen tanít, míg kolumbiai neje, Aseneth külföldön népszerűsíti filmjüket. Távlati tervük egy kertes házat venni valahol, talán épp Magyarországon.

Szóljon hozzá!