ZETApress

hírportál

Vatikáni kincsek 3D-ben

December 18-tól kerül a hazai mozikba a Vatikáni Múzeum 3D című látványos ismeretterjesztő film, amely a múzeum legfontosabb műkincseit és a Sixtus-kápolna lenyűgöző freskóit tárja a nézők elé. A háromdimenziós technikával készült dokumentumfilmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte 16 további moziban vetítik.

A Vatikáni Múzeum két évezredet átfogó, hatalmas gyűjteményének alapjait II. Gyula pápa vetette meg az 1500-as éven elején, a Laokoón-szoborcsoport felfedezését és Vatikánba szállítását követően. Számos reneszánsz mesternek, köztük Michelangelonak és Raffaellonak adott megbízásokat. Az ő remekműveik is hozzájárultak ahhoz, hogy a pápák által az elmúlt 500 évben összegyűjtött műalkotásokból álló tárlat mára évente több mint ötmillió műértő zarándokot vonz a katolikus városállamba.

Marco Pianigiani rendező látványos kamerabeállításokkal és ünnepélyes zenei aláfestéssel mutatja be a múzeum és a Sixtus-kápolna legfontosabb műtárgyait, végigkövetve a művészet történetének nagy korszakait, az ókortól kezdve a reneszánszon át a XX. századig. A kiállításon a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci professzor kalauzolja végig a nézőket, emellett irodalmi és filozófiai idézetek is segítenek az összefüggések és a hit inspirálta művek mondanivalójának megértésében. ? A Vatikáni Múzeum titka az, hogy kényelmes tempóban kell bejárni. A látogató használhat ugyan útikönyveket, de a legfontosabb, hogy hagyja magát elragadni, bárhova vezetik a léptei… és akkor az a benyomása lesz, hogy valami igazán csodálatos dolog részévé válik ? fogalmazott Antonio Paolucci professzor.

A virtuális tárlatvezetés során többek között olyan remekművek részletei tárulnak fel a mozinézők előtt, mint a már említett Laokoón-csoport, Michelangelotól a PietĂ  és a Sixtus-kápolna monumentális freskói ? köztük az Ádám teremtése ? a világ legnagyobb oltárképeként ismert, fenséges Utolsó ítélet, Raffaellotól az Átváltozás, az Athéni iskola és az ún. Stanzák, a pápai lakosztály freskói. A filmben bemutatásra kerülnek további mesterművek Leonardo da Vincitől (Szent Jeromos), Caravaggiótól (Levétel a keresztről / Krisztus sírba tétele) és Giottótól (Stefaneschi triptichon). A korszakokon átívelő művészettörténeti utazást az egyházi és a modern művészet megbékélése jegyében 1973-ban megnyílt Modern vallásos művészeti gyűjtemény alkotásai teszik teljessé, így Chagall (Vörös pietĂ ), Salvador Dalí (Kereszthalál) és Van Gogh (Elfeledett PietĂ ) művei is feltűnnek a filmben.

A jelenlegi legmodernebb képalkotási technológiáknak köszönhetően rendkívül részletgazdag felvételekből összeállított film készítése során a 40 szakértőből álló olasz produkciós csapat négy hónap alatt nem kevesebb mint 3000 kilométert térképezett fel a folyosókkal és termekkel teli csodálatos környezetben, hogy megragadják a világ egyik leglátogatottabb múzeumának pompáját. A festmények és freskók szemléltetéséhez újfajta térábrázolási technikát alkalmaztak: a nagy felbontású képrészletek a síkból kiemelkedve mélységet is adnak a műalkotásoknak. Ez az új nézőpont a 3D vetítéstechnikával kombinálva lehetővé teszi a nézők számára, hogy még jobban elmélyülhessenek a festmények, freskók és oltárképek rétegezettségében és részleteiben.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=q45-5ijHFsw[/youtube]

Peter Stanford, a brit Catholic Herald volt szerkesztője szerint nagy a kísértés, hogy a filmet a Ferenc pápa által indított egyházon belüli ?forradalom? legújabb lépéseként értékelhessük, hiszen így egy mozijegy áráért bárki számára elérhető közelségbe kerülhetnek a múzeum páratlan kincsei. A 70 perces színes olasz dokumentumfilmet december 18-tól mutatják be a hazai mozik, a Pannonia Entertainment forgalmazásában ? tudatta Zsarnai Gábor PR/marketing, Uránia Nemzeti Filmszínház. Budapesten az Urániában és országszerte további 16 helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Egerben, Pécsett, Kecskeméten, Szentgotthárdon, Miskolcon, Szolnokon és Szombathelyen is látható, 3D-ben és ?hagyományos? módon 2D-ben egyaránt, magyar felirattal. Rendező: Marco Pianigiani, írta: Donato Dallavalle, operatőr: Massimiliano Gatti, vágó: Luciano Larotonda, producer: Francesco Invernizzi. Szereplők: Antonio Paolocci professzor, a Vatikáni Múzeum igazgatója, Paolo Casiraghi.

Az exkluzív dokumentumfilm soha nem látott minőségben tárja a nézők elé a Vatikáni Múzeum kétezer éves múltra visszatekintő gyűjteményének legkiemelkedőbb műalkotásait és a Sixtus-kápolna lenyűgöző freskóit, a Múzeum igazgatója, Antonio Paolocci professzor kalauzolásával. Az Ultra HD 4K minőségben forgatott és a 3D mozitechnológiát maximálisan kiaknázó filmben többek között olyan remekművekben mélyülhetnek el a nézők, mint Michelangelo, Raffaello, Leonardo da Vinci, Giotto és Caravaggio műalkotásai, a Laokoón-csoport továbbá XIX-XX. századi művészek, köztük Van Gogh, Chagall és Salvador Dali festményei.

Szóljon hozzá!