ZETApress

hírportál

Aranyszemeseké a világ

Dobos TamásDobor Tamás lett Az év operatőre. Tegnap este adták át a XI. ARANYSZEM Fesztivál díjait. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából az ARANYSZEM történetében első alkalommal idén négy kategória győztesei pénzdíjban is részesültek ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

A díjakat Dr. Kollarik Tamás Média-tanácstag a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora adta át, díjanként bruttó ötszázezer forintot. Kiss Rudolf Péter nyerte a Káin gyermekei című dokumentumfilm fényképezéséért a Makai Árpád-díjat, Mosonyi Szabolcs: Vad Szigetköz ? A szárazföldi delta című természetfilmje kapta a Homoki Nagy István-díjat, Tévéfilm-kategóriában Nagy András bizonyult a legjobbnak, így A berni követ operatőri munkálataiért ő kapta az Eiben István-díjat. A legjobb kis-játékfilmnek járó Hegyi Barnabás-díjat Dobos Tamás vitte el a Levél Istenhez című alkotás fényképezéséért, s a zsűri neki ítélte Az év operatőre, Illés György-díjat is.

A Herbai Mátéból, Tóth Zsoltból, Kende Jánosból és Novák Emilből álló zsűri a kísérleti filmek közül Kiss Sándort díjazta a zsűri A kéz élete című munkáért, a dramatizált dokumentumfilmek közül pedig Hartung Dávid nyert a Hetvenes című alkotás operatőri munkájáért. Mindkét alkotás elkészítését a Médiatanács támogatta. Játékfilm-kategóriában Grátz Márk bizonyult a legjobbnak a Drága Elza című filmért, a Legjobb tévésorozat-kategóriában Dobos Tamást és Herbai Mátét díjazták a Terápia fényképezéséért. Mayer Zoltán nyert Zséda Hétköznapi mennyország című zenés klipjének fényképezéséért és a Legjobb mozielőzetes-díját szintén ő kapta a Five2-ért.

A Magyar Állami Operaház reklámfilmjének fényképezésével Garai Gábor bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában. Televíziós show-kategóriában László Zsolt nyert a Sztárban sztárral, a Diák kategóriában pedig a Zsibvásár című film fényképezéséért Tóth Evelin Judit nyerte a XI. Aranyszem Operatőr Fesztivál hatvanezer dolláros Panavision-nagydíját, melyet Romwalter Judit a Sparks Kft. ügyvezetője adott át. Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából, aki idén lenne 100 éves. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek.

A 2014-es ARANYSZEM három kiemelkedő magyar operatőr ? Illés György, Hegyi Barnabás és Homoki Nagy István ? születésének 100. évfordulójáról emlékezett meg. A Fesztivál díszvendége Dávid Zoltán volt. A Fesztivált a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a Visionteam L.O. Kft, a Sparks Kft, a Schwindl Kft. és a Bock Villány támogatták.

Szóljon hozzá!