ZETApress

hírportál

Zárt rendszer Gdanskban

Zárt rendszerHárom fiatal üzletember egy innovatív vállalkozást hoz létre és működtet a 2000-es évek elején Gdanskban. A vállalkozás kiemelkedő sikere irigységet ébreszt a régóta hatalmon lévő városvezetésben – láttuk a Zárt rendszer (Uklad zamkniety / The Closed Circuit) című színes, 110 perces, feliratos lengyel politikai thriller sajtóvetítésén ma délelőtt a Lengyel Intézetben.

A korrupt politikusok és állami tisztségviselők hamis vádak és bizonyítékok alapján bebörtönözik a három vállalkozót, részvényeiket megszerzik és eladják egy álnéven működő cégnek, amelynek természetesen ők a tulajdonosai. Az áldozatokat és családjukat úgy kezelik, mint veszélyes bűnözőket, a demokratikus emberi jogok semmibevételével testileg-lelkileg megfélemlítik és megkínozzák őket. Már-már úgy tűnik, hogy semmi és senki nem képes gátat vetni a mohóságnak és a hatalmi manipulációnak, amikor egy független újságíró és az áldozatok felveszik a harcot a legmagasabb szintű korrupció ellen?

A Zárt rendszer a kortárs lengyel filmművészet emblematikus, hiánypótló alkotása a demokrácia sötétebbik oldaláról, a mindent átható korrupcióról és az igazságért folytatott küzdelemről, amelynek forgatókönyve igaz történeten alapul. A fontos díjakkal elismert, felkavaró mesterművet Ryszard Bugajski, a legendás Kihallgatás (1982) és a Nil tábornok (2009) rendezője jegyzi. A költségvetést érintettségük és a téma társadalmi jelentősége miatt teljes mértékben vállalkozók finanszírozták, példátlan módon. A film Lengyelországban 600 ezernél több nézőt vonzott. Bronisław Komorowski köztársasági elnök így ajánlotta: Mindenkinek látnia kellene, aki mások életéről dönt.

Rendező: Ryszard Bugajski. Forgatókönyvíró: Miroslaw Piepka, Michal Pruski. Zeneszerző: Shane Harvey. Operatőr: Piotr Sobocinski Jr. Producer: Miroslaw Piepka. Vágó: Irena Siedlar. Szereplők: Janusz Gajos (Andrzej Kostrzewa), Kazimierz Kaczor (Miroslaw Kaminski), Wojciech Zoladkowicz (Kamil Slodowski), Robert Olech (Piotr Maj), Przemyslaw Sadowski (Marek Stawski), Magdalena Kumorek (Dorota Maj), Monika Kwiatkowska (Monika Stawska). Zártkörű díszbemutató holnap este 19 órakor lesz a Művész Moziban. Premier november 27-én az Anjou Lafayette forgalmazásában csak 16 éven felülieknek.

Szóljon hozzá!