ZETApress

hírportál

Délibáb a Westendben

Egy afrikai futballista menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően ? láttuk délután a Westend City Centerben a Délibáb című színes, 110 perces magyar filmben. Francis egy világtól elzárt tanyán talál menedéket mélyen a puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában egy modern kori rabszolgatelep.

Megjelenésével felkavarja a helyiek életét, az apátiába süllyedt foglyok a megmentőt, a kiskirályként uralkodó Cisco a riválist látja benne. Francis azonban nem vágyik a hős szerepére, az első adandó alkalommal menekülni próbál, de a puszta csalóka tájain lehetetlen eligazodni. Szökési kísérlete miatt a rabszolgák közé kerül, és akaratán kívül mégis lázadó válik belőle. Rendező: Hajdu Szabolcs, zeneszerző: Billy Martin, operatőr: Nagy András, jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina, producer: Kovács Gábor és Taschler Andrea, látványtervező: Rajk László, hangmérnök: Balázs Gábor, vágó: Politzer Péter. Szereplők: Isaach De Bankolé (Francis), Răzvan Vasilescu (Cisco), Török-Illyés Orsolya (Anna), Drago? Bucur (Kokas), Polgár Tamás (Attila). Bemutató november 13-án a Company Hungary Kft. forgalmazásában csak 16 éven felülieknek.

Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének világpremierje szeptember 5-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A Délibábzajos sikert aratott a külföldi közönség körében, a nemzetközi sajtó, a kritikusok egyöntetűen nagy elismeréssel adóztak a filmnek. A TIFF Észak-Amerika első számú filmfesztiválja: nemcsak a közönség körében roppant népszerű ? évente hozzávetőlegesen 400 ezer ember látogatja ?, de világszerte ismert és elismert szakmai fórum. A Délibáb kiemelkedő pozitív fogadtatása amellett, hogy Hajdu Szabolcsnak és az egész magyar filmgyártásnak nagy megtiszteltetés, külföldi fesztiválmeghívások lavináját is elindította. A szeptemberi torontói premier óta a Délibáb a világ legrangosabb fesztiváljain kering: az Antalaya Golden Orange Film Festival után a múlt héten a Haifa International Film Festival-on nyűgözte le a közönséget.

Szóljon hozzá!