ZETApress

hírportál

Anita B. Rubik-kockával

Anita B.Anita magyar származású kamasz lány, aki túlélte Auschwitzot, és akit a háború után egyetlen életben maradt rokona, Monika fogad be ? láttuk tegnap este az Uránia Nemzeti Filmpalotában az Anita B. című feliratos olasz filmben a XII. Olasz Filmfesztivál ? MittelCinemaFest 2014. díjátadó gálaestjén.

Monika Zvikovezben, Csehszlovákia hegyei között, Prágától nem messze él a férjével, Aronnal és kisfiukkal, Robyval, valamint a fiatal és vonzó Elivel, aki egyszerű életfilozófiát vall: a férfiak egyből leveszik a nadrágot, mikor a nők a szerelemre gondolnak. Az egykor megszállt szudéta faluból a háború után erőszakkal kitelepített németek helyére most a túlélők költöztek be. A légkör egyre feszültebbé válik, amihez hozzájárul a küszöbön álló kommunizmus is.

Az Anita környezetében lévő férfiak és nők egyaránt szabadulni akarnak a múlttól, szeretnének táncolni, szórakozni, titokban amerikai dalokat hallgatni, melyeket az Amerika Hangja közvetít a Vasfüggönyön túlra. Anita is ugyanúgy álmodozik, mint mások, de a többiekkel ellentétben nem rejti el a lelkét. Küzd és tele van lelkesedéssel, erőt a lágerben elvesztett szüleinek emléke ad számára. Az új házban viszont váratlan helyzettel találkozik: senki ? még Eli sem, akivel felfedezi a szerelmet ? nem akar emlékezni a múltra. A legnagyobb tabunak éppen a koncentrációs táborban átéltek számítanak, melyeket már-már szégyellnivalónak éreznek. Amikor Anita megpróbálja megtörni az együttes bezárkózást, a hallgatás falaiba ütközik. Hirtelen váratlan helyzetben találja magát: olyan döntést kell hoznia, mely bátorságot kíván.

Rendező: Roberto Faenza. Szereplők: Eline Powell, Robert Sheehan, Andrea Osvart, Antonio Cupo, Moni Ovadia, Jane Alexander, Guenda Goria, Nico Mirallegro, Clive Riche. Fényképezte: Arnaldo Catinari. Edith Bruck: Mennyi csillag van az égen című könyve által ihletett film vetítése előtt első ízben került átadásra a MittelCinemaFest ? Budapest-díj, melyet a magyar?olasz zsűri a filmet rendező Roberto Faenzának ítélt oda. A díj ? egy Rubik-kocka, melyet körülvesz egy ezüst filmszalag ? Madarassy István szobrászművész alkotása, és különleges réz-oxidációs technikával készült.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g7Vt7kYGEj4#t=61[/youtube]

Szóljon hozzá!