ZETApress

hírportál

Lovas show Ferencvárosban

A Ló az erkélyen című izgalmas, elgondolkodtató és megható családi film premier előtti vetítése kezdődik november 8-án szombaton 10:30-kor a Mi Mozink Lurdy Házban Hüseyin Tabak német-kurd rendező jelenlétében. A vetítés előtt 10 órakor a Lurdy Ház parkolójában, rossz idő esetén a bejárat előtti színpadon Pintér Tibor és Békefi Viktória lovas show-t tartanak.

Hüseyin Tabak: Ló az erkélyen című színes, szinkronizált osztrák családi filmje a különbözőség elfogadásáról és a lovak gyógyító erejéről az Anjou Lafayette forgalmazásában november 13-ától látható a hazai mozikban. A bő kortárs filmtermésből nem véletlenül esett a választás épp erre az alkotásra, amely kivételes a maga nemében. Minden erőltetettség nélkül, életszerű hitelességgel és sokjátékossággal lényegbevágó kérdésekre hívja fel a társadalom figyelmét, és mindezt egy olyan népszerű állat, a ló segítségével teszi, aki nemcsak az ember ősi barátja, hanem szinte varázserővel bír a mai gyerekek szemében.

Történetének középpontjában Mika, a tízéves kisfiú áll, aki az autisztikus zavarok közé tartozó Asperger-szindrómával él. Kiemelkedő matematikai tehetsége van, mindent észrevesz és képtelen hazudni, ugyanakkor nehezen teremt kapcsolatot emberekkel, és egyedül érzi magát. Minden megváltozik azonban, amikor a szomszéd erkélyen felfedez egy lovat. Lassan közeledik hozzá, összebarátkozik vele, és amikor először ül fel rá, egészen átalakul. A számára nyugtalanító és kiszámíthatatlan világban tartós biztonságra, melegségre és örömre talál Bucephalus, az egykor híres versenyló hátán, akinek a megmentéséért kockázatos kalandokra is vállalkozik. A film meggyőző erővel, nagyszerű dramaturgiával mutatja be a nem átlagos gyerek és a ló gyógyerejű kapcsolatát.

A rangos fesztiváldíjakkal kitüntetett, a szakma és a közönség által egyaránt elismert Ló az erkélyen szokatlan érzékenysége, mélysége és könnyedsége miatt német nyelvterületen a 2012. év családi filmje, valamint mondanivalója kapcsán feldolgozott iskolai téma lett, amihez külön munkafüzet is készült. Az általános uniformizálódás és a tökéletességet diktáló trendek korában különösen fontos a másként, nehézségekkel élő emberek elfogadása. A világ sokféleségét és annak szerethetőségét, az egyediség értékét éppen a gyerekekben kell elsőként tudatosítani, akik mind elfogadónak születnek, de később, a szocializációs hatások következtében lassan elveszítik ezt a természetes toleranciát. Rendkívüli nyitottságuk azonban a megfelelő környezettel és irányítással megőrizhető, sőt folyamatosan fejleszthető, hogy az évek múltával derűs, fogékony, befogadó felnőtt váljon belőlük.

A Ló az erkélyen lényeges és különleges témájának köszönhetően az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Magyar Lovasterápia Szövetség támogatását élvezi. A budapesti premier előtti vetítésen és az ezt követő szentendrei díszbemutatón jótékonysági fellépést vállalt Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház (NLSZ) alapítója és vezető művésze, aki Békefi Viktóriával együtt lovas show-t tart a közönségnek. Az Anjou Lafayette a film hazai forgalmazójaként a bemutatóra felajánlott jegyekkel, valamint minden promóciós anyagon és a film elején a szervezet logójának feltüntetésével támogatja a Magyar Lovasterápia Szövetséget, mert kiemelkedően fontosnak és értékesnek tartja annak munkáját és tevékenységét ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ló az erkélyen | ZETApress

Szóljon hozzá!