ZETApress

hírportál

Holnap indul a fesztivál

Torneranno i pratiNovember 5-én szerdán indul a XII. Olasz Filmfesztivál ? MittelCinemaFest 2014. A 2013/2014 során készült olasz filmekből válogató szemle idén igazi fesztivál jelleget ölt, köszönhetően a korábbinál kétszer több együttműködő partnernek is. A programról már szombaton is beszámoltunk.

A MittelCinemaFest 2014 nyitófilmje Paolo VirzĂŹ: Human Capital című alkotása. VirzĂŹ filmjei rendszeresen szerepelnek a fesztivál műsorán, közülük néhány magyar forgalomba is került (Előtted az élet, Toszkán szépség). Legújabb mozija, a Human Capital (Il capitale umano) elnyerte a legrangosabb olasz díjakat (David di Donatello, Globi d?Oro), és több nemzetközi versenyen is bemutatták. A fanyar dráma cselekménye két család életének összefonódása körül bonyolódik. A Human Capital budapesti bemutatóján, holnap este 19 órakor a Puskin Moziban (V. Kossuth Lajos utca 18.) meghívott vendégként jelen lesz Fabrizio Bentivoglio, a film egyik főszereplője is. A film olasz nyelven, magyar és angol felirattal kerül vetítésre.

Már ma este 19 órától láthatunk olasz filmet a fővárosban: a Budapesti Olasz Kultúrintézet rendkívüli filmbemutatóra invitálja nézőit. Az I. Világháború és áldozatai emlékére az olaszországi mozipremiert megelőzően, egyszerre csaknem száz országban vetítik Ermanno Olmi: Kinő majd a fű a harcmezőkön (Torneranno i prati) című történelmi háborús drámáját, a római díszbemutatóval párhuzamosan, melyet az olasz köztársasági elnök is megtisztel jelenlétével. A filmet az Uránia Nemzeti Filmszínház (VIII. Rákóczi út 21.) Dísztermében olasz nyelven, angol felirattal vetítik.

A film egyetlen éjszaka történéseit meséli el. Az észak-keleti fronton vagyunk, az 1917-es utolsó véres harcok után, a Fennsíkon. Az események mindig előre nem látható módon követik egymást: néha a hosszú várakozásban a félelem számolásra késztet, egyik pillanat a másik után, egészen addig a percig, amíg rád is sor kerül. Olyannyira, hogy a hegyvidék békéje végül olyan hellyé válik, ahol meghal az ember. Mindaz, amit elmesél a film, valóban megtörtént. És mivel a múlt az emlékezethez tartozik, mindenki saját érzései alapján tudja azt felidézni. Szereplők: Andrea Benetti, Domenico Benetti, Jacopo Crovella, Andrea di maria, Francesco Formichetti, Andrea Frigo, Camillo Grassi, Igor Pistollato, Claudio Santamaria, Niccolo Senni, Alessandro Sperduti, Carlo Stefani, Franz Stefani, Niccolo Tredese.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fWN4kzkQL1I[/youtube]

Szóljon hozzá!