ZETApress

hírportál

Földindulás a MOM Parkban

A húszas-harmincas évek Magyarországán járunk, a gazdasági válság hatása rendkívül érződik, különösen az Ormánságban. A környéken a falusiak között egy kegyetlen ?szokás? terjedt el. Anyagi megfontolásból az ifjú házasok csak egy gyereket szülhetnek ? láttuk tegnap délután a budai MOM Park Cinema Cityben a Földindulás című 85 perces magyar filmben.

Mivel kettőnek már problémás a kis örökség átadása, az egynél több gyerek, ahogy ők hiszik, csak a nyomort, a munkanélküliséget növeli. Kántor János, aki szintén második gyerek volt, ezért mások földjén napszámba járó ember úgy dönt, szembeszáll ezzel a kegyetlen törvénnyel. Felesége ismét terhes. Ilyenkor a szokás, hogy a falu bábája elhajtja a gyermeket tiltott szerekkel. A lány szülei is ezt tartják természetesnek. A fiatal feleség és Kántor János hajthatatlanok és a nyolc éves kisfiúk mellé újabb gyermeket akarnak. Ez felbolygatja a falut, különösen a lány családjának életét.

A lány végül szülei mellé áll, és vállalja ezt a primitív műtétet. Kántor János ezért szakít vele és egyetlen örökségébe, egy ócska présházba költözik, a fiatalasszony otthon marad. A beavatkozás után a faluba látogató orvos közli a fiatalasszonnyal, nem lehet többé gyermeke. Majd tragédia történik: a nyolc éves kisfiú a megáradt folyóba fullad. Kántor János a tragédia után eljön feleségéért és felviszi magával a kis házba. Együttlétük egyre jobban elmérgesedik, ám a Teremtő megkönyörül rajtuk: az asszonyka mégis csak megfogan és az élet talán mehet tovább ugyanúgy, mint azelőtt. Rendezte: Pozsgai Zsolt. Szereplők: Bordán Irén, Farkasinszky Edit, Törtei Tünde, Koncz Andrea, Koncz Gábor, Lux Ádám, Őze Áron, Nagy Zoltán. Producer: Belénessy Csaba. Forgatókönyv: Kodolányi János. Operatőr: Halla Gábor. Vágó: V. Molnár István. Hangmérnök: Blaskó György. Díszlet-látvány: Húros Annamária.

Az MTVA és a Crossborder Film közös produkciójaként az Ormánságban forgatott Földindulás egy ötrészes, színházi darabokat feldolgozó tévéfilmsorozat első része ? mondta el a film telt-házas vetítését követő pódiumbeszélgetésen Pozsgai Zsolt rendező. Belénessy Csaba producer hozzátette: a Földindulást 2015 tavaszán mutatja be a közmédia. Pozsgai Zsolt és a filmben az anyát játszó Bordán Irén egyaránt arról beszéltek, hogy a szomorú múlt hatásai máig érezhetők az Ormánságban, a film vége azonban mégis reményt nyújt a nézőknek.

Kodolányi János darabját Pozsgai Zsolt két éve az Újszínház színpadán dolgozta fel, ez az előadás azonban már lekerült a teátrum műsoráról. Amellett, hogy távolról is átélhetővé teszi az élményt, a filmváltozat nagy előnye, hogy olyan közelről láthatjuk Bordán Irént, Koncz Gábort a vásznon, ahogy színházban sosem, nekik egyetlen szemvillanásukban életek vannak ? hívta fel a figyelmet a rendező. Pozsgai Zsolt elárulta: már elkészültek a sorozat második részével is, amely Mahler és Erkel vitából barátságba fordult kapcsolatát dolgozza fel.

Szóljon hozzá!