ZETApress

hírportál

Első kezd a MÜPÁ-ban

A Magyar Filmhét plakátjaMa kezdődik az első Magyar Filmhét ? tudtuk meg Tamás Dorkától. Az Oscar-díjas Kertész Mihály Jászai Mari főszereplésével 100 éve forgatott filmje, A tolonc ősbemutatójával kezdődik a MÜPÁban ma este az első Magyar Filmhét. Az október 19-éig tartó mustrán az elmúlt 3 év filmtermésével, 332 benevezett alkotással ismerkedhet meg a szakma és a nagyközönség a Cinema City MOM Park moziban.

Számos kiegészítő program színesíti majd a Filmhét kínálatát: lesznek pódiumbeszélgetések, plakátkiállítás, Forgatókönyv Börze, a nagyközönség a helyszínen bekukkanthat a maszkmester, a szinkron, a Virtuális 3D, valamint az animációs stúdiók világába a hétvégén pedig több gyerekprogram várja a családosokat. Az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szervezi a Magyar Filmakadémia közreműködésével.

Az Oscar-díjas Kertész Mihály 1914-ben Jászai Mari főszereplésével forgatott némafilmje, A tolonc felújított és digitalizált változatának ősbemutatója nyitja ma este az első Magyar Filmhetet a MÜPÁban. A tolonc-hoz a Maestro című Oscar-jelölt magyar animáció zenéjét is jegyző Pacsay Attila komponált kísérőzenét. A Filmhét alatt az Uránia Nemzeti Filmszínházban három további alkalommal – október 14-e kedd 17 óra, október 18-a szombat 19 óra és vasárnap 15 óra ? meg lehet tekinteni ezt a filmtörténeti jelentőségű alkotást.

12.620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás – köztük 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egész estés játékfilm és 16 TV játékfilm ? pereg majd október 13-19-e között a Cinema City MOM Park mozi 6 termében párhuzamosan. A seregszemlére az alkotók az elmúlt időszakban magyarországi mozi forgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Magyar Filmplakát Kiállítást. A Magyar Filmhét kísérőprogramjaként a 2012 és 2014 között magyar mozikban bemutatott filmek magyar tervezésű plakátjait bemutató tárlat a MOM Cinema City-ben lesz látható. Idén közel negyven alkotás plakátja nevezett a filmplakát versenyre, amelynek részleteiről a filmplakat.hu oldalon lehet tájékozódni. A III. Magyar Forgatókönyv Börzére is a Filmhéten kerül sor. Október 16-án 8 treatment alkotói prezentálhatják ötletüket a magyar filmszakmának.

A tolonc plakátjaA Filmhét alatt a közönség a filmes világ kulisszái mögé is bepillanthat a MOM Parkban. Október 16-án, csütörtökön 16-20 óra között a Maszkmester stúdióban egy maszkmester segítségével az érdeklődők híres filmszereplővé alakulhatnak. Bepillantást nyerhetnek egy profi maszkmester munkájába, egy-egy nagy átalakulás rejtelmeibe, sőt, maguk is kipróbálhatják a maszkkészítést. Pénteken 16-20 óra között egy Szinkron stúdió települ ki a Filmhétre, ahol a közönség belekóstolhat a szinkronkészítők, hangmérnökök életébe, illetve szinkronszínészként is megmérettethetik magukat, s miután lezajlik egy jelenet, visszanézhetik/hallgathatják saját produkciójukat. Szombaton ugyanekkor egy Virtuális 3D stúdió ?épül fel?, ahol a vendégek green box (zöld háttér) elé állva izgalmas filmek szereplőiként láthatják magukat. Az így felvett jeleneteket rögzítik és egy weboldalon elérhetővé teszik a közönség számára. Vasárnap 16-20 óra között pedig egy animációs stúdió működését leshetik meg a filmbarátok, sőt, maguk is beállhatnak egy-egy 2D-s vagy 3D-s animációs jelenet megrajzolásába.

A Filmhét alatt a vetítések után számos film készítőivel is találkozhat majd a közönség. Többek között jelen lesz Kocsis Tibor, a Magyarok a Barcáért rendezője, a Parador Húngaro stábjának több tagja, Tóth Zsolt Marcell, Az időgyűrű ura című ismeretterjesztő film rendezője, Varga Ágota A tartótiszt című film, valamint Papp Gábor Zsigmond, A szovjet levelezőpajtás alkotója, a nagyjátékfilmesek közül pedig a, Nejem, nőm, csajom, az Erdő, a Free Entry, a Couch surf, az ARGO 2, a Senki szigete, az Utóélet, a Fekete leves, a Nagy füzet, a Pillangó és a Megdönteni Hajnal Tímeát alkotói és főszereplői. Mint korábban jeleztük, Budapest-filmeket is bemutatnak.

Szóljon hozzá!