ZETApress

hírportál

A Ballada a Takeshis’ kisérőfilmje

Iványi Marcell 12 perces rövidfilmje, a Ballada kíséri Takeshi Kitano legújabb játékfilmjét. A két alkotást október 26-án kezdik vetíteni a hazai mozik, tudtuk meg a Budapest Film Sajtóosztályától.

A Ballada egy zárt közösség lakóinak kegyetlen történetét meséli el. A forgatókönyvet a olasz festő, Giuseppe Pellizza 1901-es festménye, az Il quarto stato ihlette. A hatalmas méretű festményen egy parasztfelkelés résztvevői menetelnek megállíthatatlanul a néző felé. A film ezeket a szereplőket kelti életre és kreál balladisztikus történetet köréjük, újrateremtve a festmény vizuális világát.

A rendező a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végezte filmes tanulmányait. Első munkájával, a hatperces Széllel 1996-ban elnyerte Cannes-ban a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, majd a filmmel közel hetven fesztiválon szerepelt szerte a világban. 2000-ben ösztöndíjat nyert a párizsi Cinéfondation rezidenciájára.

Nézzük meg most, hogy mit kell tudnunk a Takeshis? című 108 perces japán feliratos filmről. Rögtön az elején Beat Takeshi találkozik saját magával, Takeshi Kitanoval, az egyszeri bolti eladóval. Ebből a paradoxonból indul el az a szürreálisan összetett, sokszor komikus eseménysor, melynek során Beat Takeshi többször találkozik saját énjével, korábbi filmjeire utalva kacsint ki ránk, mint régi barátaira, hogy aztán egy jakuza halálát saját maga játssza el egy mesterien felépített vérfürdőben. Ez Kitano 8 és 1/2-je, ahol a mester elszámol saját életével, majd kilép a halandók világából, hogy aztán valami egész másként szülessen újjá. Mindezt filozofikusan, és Kitano megszokott cinkos paródiájában. 500% Kitano! ? ezzel az alcímmel mutatták be 2005-ben a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában. A Kitano-rajongóknak könnyebb dolguk lesz a történet követésével, de az új érdeklődők is mély benyomásokat fognak szerezni a japán filmművészet zabolázhatatlan fenegyerekétől.

A Ballada 2005-ben készült az Inforg Stúdió és a brüsszeli Limited adventures koprodukciójában. Nemzetközi bemutatóját a 62. Velencei Nemzetközi Filmművészeti Mustrán tartották. Az alkotás számos további filmfesztiválra meghívást kapott: a Balladát eddig Szlovákiában, Isztambulban, Kolozsváron, Szolnokon, Szicíliában és Marosvásárhelyen is mutatták. Mindkét film hazai forgalmazója a Budapest Film.

Szóljon hozzá!