ZETApress

hírportál

Bankárok és csövesek

Bennfentes játékBankárok és hajléktalanok együtt moziztak Budapesten. A Magyarországon működő bankok vezetőit mint a legtehetősebb réteg reprezentánsait, és a leginkább magára hagyott társadalmi csoport képviselőit, a hajlék nélkül élőket is vendégül látta egy mától mozikba kerülő film kapcsán az alkotás magyarországi forgalmazója.

Gyors tempójú, hidegvérű pénzügyi thriller, a Bennfentes játék az Oscar-díjas? Costa-Gavras új filmje, mely a pénz kegyetlen világának kulisszái mögé nyújt betekintést, olyan elődeit idézve mint a Tőzsdecápák, a Krízispont és a Brókerarcok. A film premier előtti vetítésén ? melyet tegnap este rendeztek az MM Lurdy Moziban ? a bankárokon és a hajléktalanokon kívül részt vettek a devizahitelesek képviselői, valamint Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa.

A magyar bankvilág vezető személyiségei közül a K&H és a Citi visszajelzett, hogy nem kívánnak részt venni, az Unicredittől a marketingigazgató jött, míg a többi bank pozitívan reagált a PARLUX Entertainment megkeresésére, így vezérigazgatói szinten képviselte magát a CIB, a BB, a Magnet, az OTP, a Raiffeisen, a Széchenyi, a Volksbank és az Erste. A filmet követően 21 órától mindannyian zsíros kenyérparty-ra voltunk hivatalosak.

A Bennfentes játék, mely a Pesti Est filmkritikusa szerint az elejétől a végéig érdekfeszítő, mától látható a magyar mozik vásznain. A mozifilm a társadalmi egyenlőtlenségekről szól, ezért is gondolta úgy a film hazai forgalmazója, hogy a kontraszt érdekében, és hogy ráirányítsa a magyar közvélemény figyelmét a problémára két olyan társadalmi csoportot is meghív közös mozizásra, akik vélhetően nem járnak moziba: a bankszakma vezetőit úgy képzeljük el, hogy otthonukban saját moziszoba áll rendelkezésükre, míg az utcán élők érthető okokból: anyagi korlátaik miatt nem járnak filmszínházakba. Már a film szlogenje is provokatív, a főszereplő szájából hangzik el a bankárok credója: Amit elveszünk a szegényektől, azt a gazdagoknak adjuk! Kihangsúlyozandó az alkotás üzenetét, a rendezvény végén a meghívottak közös zsíros kenyérparty-n vettek részt.

Szóljon hozzá!