ZETApress

hírportál

Kossuthkifli Szentendrén

Rudolf Péter hatrészes tévésorozatot rendez, egy-egy rész egy-egy nap történetét meséli el. A napokban indult a Kossuthkifli forgatása ? tudtuk meg délelőtt a szentendrei Skanzenben tartott sajtótájékoztatón.

Fehér Béla: Kossuthkifli című, 2013-ban Aegon-díjra jelölt regénye alapján forgat tévésorozatot Rudolf Péter rendező-forgatókönyvíró-producer. A több szálon futó, romantikával fűszerezett, ?gyaloggaloppos?, XIX. századi ?road movie? 2014 októberében kerül majd képernyőre az MTVA támogatásával. A munka a múlt héten kezdődött a szentendrei Skanzenben, eddig már nyolc forgatási napon vannak túl.

A történet az 1848/49-es szabadságharc idejében játszódik. Swappach Amadé (Lengyel Tamás), Kossuth seregének őrnagya és frissen megszöktetett szerelme, Estilla (Trokán Nóra) egy delizsánszon Pozsonyból útnak indulnak egy kotnyeles grófnővel (Nagy Kálóczi Eszter), egy kocsihajtóval (Kálloy Molnár Péter) és egy láda bejglivel Debrecenbe, hogy végére járjanak az őrnagy által feltételezett hazaárulásnak. Nem sejtik, hogy üldözőbe veszi őket egy halottaskocsi, amelyen Swappach apja (Reviczky Gábor), a császári kémszervezet egyik vezetője, Estilla apja, a cukrász Vödric Demeter (Haumann Péter) és a besúgó Dalfalvi (Kőszegi Ákos) is utazik.

Számos kalandba keveredve követjük hőseinket, sok-sok furcsa szerzettel, varázslatos teremtményekkel együtt, miközben a képzelet és a valóság határán egyensúlyozunk. A sorozat főszereplői mellett a kisebb szerepeket is többek között olyan neves színészek alakítják, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Kéri Kitty, Lukáts Andor, Szacsvay László, Nagy Ervin, Szabó Győző és Fenyő Iván. A július és október között 72 napig tartó forgatás 107 helyszínen ? ebből a Skanzenben több mint egy tucatnyiban ? játszódik majd, száznál is több színész közreműködésével.

A regény végtelen szabadságát, ?szemtelenségét?, sokrétegűségét kell visszaadnunk a film nyelvén, a legmodernebb filmes megoldások teljes tárházát felvonultatva. Van egy több szálon futó kalandfilmünk. Egy XIX. századi road movie-nk, megspékelve a magyar mesevilág mítoszaival, ?gyalog galoppos? játékossággal. Ennek az eklektikának a felvállalása, és persze túlzásoktól mentes kibontása lehetőséget teremt egy új, egyedi formanyelv megteremtésére. A Kossuthkifliben minden romantikus fordulat, ármány, dörrenő lövés és misztikum, nyelvi lelemény rólunk szól, magyarokról. A ’48-as forradalom által egyszerre felemelt és sújtott, hősies és szánalmas, megosztott és összekapaszkodó magyarokról. Szeretettel, öniróniával ? nyilatkozta Rudolf Péter.

A sorozat az Omnibus Film produkciója, a rendező-producer Rudolf Péter, aki Hársing Hilda dramaturggal együtt készítette a Kossuthkifli forgatókönyvét. Az operatőr Kapitány Iván, aki szintén részt vett az írásban. A széria költségvetése jelenleg 740 millió forint, melyből 480 millió forintot az MTVA finanszíroz, a fennmaradó összeg szponzori támogatásokból áll össze, melyek közül az egyik legjelentősebb a Richter Gedeon Nyrt-é. A hazánkban 110 éve jelenlévő gyógyszercéghez közel áll a sorozat patrióta szellemisége. A több szálon futó, ?gyaloggaloppos? XIX. századi ?road movie? beuglivel, delizsánsszal, szerelemmel, árulással és temetkezési hivatalnak álcázott besúgói hálózattal, megelevenedő lelkekkel, szellemekkel és sok fordulattal kerül majd jövő ősszel a Magyar Televízió képernyőjére.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tovább forog a Kossuthkifli | ZETApress

Szóljon hozzá!