ZETApress

hírportál

Érzékek birodalma

Q - Érzékek birodalmaMától látható az Anjou Lafayette forgalmazásában Laurent Bouhnik megosztó, bátor és provokatív filmje, a Q – Érzékek birodalma, mely elsősorban a szerelemről, a testi szenvedélyről és az érzelmek felfedezéséről szól. Arról a vágyról, amely arra késztet, hogy a szerelmes elmerüljön a másikban. A média hamis, felületes prűdségén szocializálódott érzékünk, vagy érzéketlenségünk azonban zavarba jön egy ilyen őszintén ábrázolt történet kapcsán.

Igazán bátor film, ami olyan eredeti alkotások közé sorolható, mint az Intimacy (Patrice Chéreau), vagy a Kilenc dal (Michael Winterbottom). A film olyan alapvető társadalmi sztereotípiákra kérdez rá provokatív módon, mint a monogámia, a hűség és a szexualitás társadalmilag elfogadott normái.

Egy rendkívül őszinte történet a mai nagyvárosok társadalmi és gazdasági válságának díszletei között, az elfojtott erotikus vágyakról, melyek Cecile elbűvölő, ellenállhatatlan alakjában öltenek testet. Cecile alapvetően megváltoztatja azok életét, akikkel kapcsolatba lép, ő a vágy metaforája az érzékek birodalmában, a Pasolini-féle Teoréma-beli látogató nyomdokaiba lépve, ő a vágy megtestesítője.

Manapság, ebben a világban, ahol a média nagy része az emberi nem legfelületesebb arculatát hangsúlyozza és terjeszti; ebben a világban, ahol a fogyasztó elűzte a polgárt, ahol az elmélkedést felváltották a reklámok, ahol a félelem elsötétíti a jövőt, ahol a tudás hírekké vált; ebben a világban, ahol az elképzeléseket erkölcstelenné teszi az üzlet, ahol az ember az értéktelenségbe süllyed, létfontosságú a harc az általánossá vált érzéketlenség ellen, illetve a vágy és unalom; az élet és a szellemi halál szembesítése. Ez az évszázad vagy felnő, vagy elhallgattatott szörnyszülötté válik – mondja Laurent Bouhnik, a rendező.

Egy eredeti, és nagyszabású film, ami mindent megmutat, de legfőképpen az élvezetek iránti késztetést és vágyat. Egy igazi művész, egy nagyszerű és elismert rendező tehetségének köszönhetően a film olyan élményt nyújt, amely az érzéki testiség és a mozizás örömét egyszerre garantálja – mondja Pascal Judelewicz.

Szóljon hozzá!