ZETApress

hírportál

A Grbavica indul az Oscarért

A Berlini Filmfesztiválon Arany Medve-díjat nyert Grbavicát nevezi Bosznia-Hercegovina az idei Oscar legjobb idegennyelvű film kategóriájába, tudtuk meg a filmet forgalmazó Budapest Film Sajtóosztályától.

Jasmila Zbanic bosnyák?horvát?osztrák?német koprodukcióban készült filmjének vetítési jogát már 45 ország megvette, és a közelgő Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is vetíteni fogják a Contemporary World Cinema szekcióban. A film a háború utáni Szarajevóban élő egyedülálló anyáról, Esmáról és 12 éves kislányáról, Saráról szól. Kiszolgáltatottság és az erőszak árnya, idealizált apakép és a keserű valóság találkozik ebben a filmdrámában, amely az ökumenikus zsűri díját is elhozta a Berlini Filmfesztiválról.

A legjobb idegen nyelvű Oscart 2002-ben a szintén bosnyák Danis Tanovic: Senki földje című filmjének ítélték, amely előzőleg Golden Globe díjat nyert, és a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést is besöpörte 2001-ben, Cannes-ban. Az ellenséges frontvonalak közé szoruló bosnyák és szerb katona bizarr története Bosznia-Hercegovina filmművészetének egyik legtöbbet honorált, összesen 42 díjjal büszkélkedhető alkotása.

Szóljon hozzá!