ZETApress

hírportál

Tutajosok az Urániában

A rendszerváltás eufóriájában izzó 1989-es magyar filmszemlét Elek Judit 1988-as Tutajosok című, a tiszaeszlári per eredeti dokumentumai ihlette, parádés szereposztású nagyjátékfilmjének bemutatója nyitotta meg. A főszereplők: Gáspár Sándor, Koltai Róbert, Hetényi Pál, Lukáts Andor, Molnár Piroska, Fodor Tamás mellett először jelenik meg a vásznon Stohl András és Mucsi Zoltán is.

A film az 1882-ben a tiszaeszlári zsidókat rituális gyilkosság elkövetésével vádoló per igaz történetét mutatja be, ahogyan Elek Judit l989-ben nyilatkozta: Végre 104 évvel a tiszaeszlári per után, filmen is igazságot szolgáltathatunk az ártatlanul meghurcoltaknak. A perben a zsidók védelmét ellátó Eötvös Károly visszaemlékezéseinek ezt a címet adta: A Nagy Per ? mely ezer éve folyik és még sincs vége.

A 25 éves születésnapját ünneplő Tutajosokat díszelőadás keretében vetítik le június 11-én, kedden este 8 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban a főszereplők és az alkotók jelenlétében. Az Uránia a díszbemutató után műsorra is tűzi az alkotást. A Jelenkor Kiadó és a Dánielfilm Stúdió a június 6-án, csütörtökön kezdődő, 84. Ünnepi Könyvhétre jelenteti meg Elek Judit: Tutajosok című könyvét új kiadásban, a szerző aktuális előszavával és a film DVD mellékletével együtt a MANDA kiadásában ? tudatta Naszály György.

Elek Judit a Tutajosok című könyv új kiadásának előszavában így fogalmaz: Talán ezzel sikerül hozzájárulnunk ahhoz, hogy aljas érdekektől vezetett, felelőtlen emberek hazug vádakkal és hagymázos fantazmagóriákkal, minél kevesebb embert téveszthessenek meg; s hogy ez az ezer éve folyó per, amelynek még ma sincsen vége, befejeződhessen egyszer…

A film 1989-ben Montrealban elnyerte az Ökumenikus Zsűri nagydíját, 1990-ben Párizsban a Női filmesek nemzetközi fesztiváljának nagydíját, Montpellierben a Zsidó filmesek nemzetközi fesztiváljának fődíját, az olaszországi Salernóban rendezett fesztivál fődíját is kiérdemelte. Ugyanabban az esztendőben New Yorkban a Nemzetközi Zsidó Filmfesztivál nyitófilmje volt, s szerepelt a San Francisco-i Nemzetközi Zsidó Filmfesztiválon is. Játszották még az USA-ban, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Ausztráliában és még számos országban moziban és a televíziók csatornáin. Érdekesség, hogy egy neves amerikai forgalmazó ellopta a filmet s a mai napig terjeszti, anélkül, hogy fizetne érte ? de így legalább még több emberhez eljuthat a világon?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hamis vallomás | ZETApress

Szóljon hozzá!