ZETApress

hírportál

Díjeső Komáromban

Csángókkal, kínaiakkal, Szőke Andrással zárult tegnap este a 23. MEDIAWAVE díjátadója. Moldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével kihirdették a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. MEDIAWAVE Együttlét zárónapján ? tudtuk meg Naszály György sajtófőnöktől. Fotóink Husz Szabolcs felvételei.

Véget ért a csángó lakodalmas, amely az együttlét első napján lánykéréssel indult, a szombati záró napon pedig a Fülke című táncdarabbal fejeződött be. A Legjobb zenei film díját Desirée von Trotha német rendező kapta Woodstock Timbuktuban ? Az ellenállás művészete (Woodstock im Timbuktu ? Die Kunst des Widerstands) című filmjéért. A legjobb játékfilm Veit Helmer Baikonur című filmje lett, a legjobb rendező különdíját a Csigák és emberek (Despre Oameni si Melci) rendezőjének, Tudor Giurgiunak ítélte a zsűri. Dekel Nitzan Pálya (Migrash) című filmje lett a legjobb kis-játékfilm, a legjobb művészeti alkotás bemutatásáért különdíjat érdemelt az F5 rendezője, Timofey Zhalnin.

Ashley Michael Briggs Nem jön az ihlet (The search for Inspiration Gone) lett a legjobb kísérleti, David Wondráček Szerelem a sírban (Láska v hrobě) a legjobb dokumentum, Sandra Desmarieres Bao című filmje pedig a legjobb animációs film. A legjobb magyar film díját Szabó Szonja Turiszt című kisjátékfilmje kapta. Még egy magyar díjazottja is lett az Együttlétnek: Vácz Péter Nyuszi és őz című animációs filmje kapott Tolerancia különdíjat.

Átvették díjaikat a Párhuzamos Kultúráért díjazottjai. A Párhuzamos Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben, a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként. Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz. Az idei év díjazottjai: Balog Attila (író, költő), Bata Rita (táncos, koreográfus), Lakatos Mónika (énekesnő), Leena Conquest (énekesnő), Petrás Mária (énekesnő, kerámikus), Rutkai Bori (énekesnő, képzőművész), Villányi László (költő, szerkesztő).

A zsűri tagjai

Játék- és kis-játékfilm: Durst György (Magyarország) filmproducer, Iliana Kitanova (Bulgária) színésznő és a Tofifest igazgatónője, Kafka Jaworska (Lengyelország) fesztiváligazgató. Dokumentum-, animációs- és kísérleti film: Boris Mitic (Szerbia) dokumentumfilm-rendező, Vera Neubauer (Anglia) animációs filmrendező, Radu Igazság (Románia) animációs filmrendező, vizuális művész. Zenei filmek: Iva Bittová (Csehország) énekesnő, hegedűművész, színésznő, Grencsó István jazzmuzsikus, független filmes, fotográfus, Lakatos Mónika (Magyarország) énekes, táncos.

Szóljon hozzá!