ZETApress

hírportál

Méhekről a Toldiban

A méhek világaAz elmúlt öt év során méhek milliói tűntek el a Föld színéről, látszólag megmagyarázhatatlan okokból ? láttuk délelőtt a Toldi moziban A méhek világa (More Than Honey) című másfél órás színes, szinkronizált svájci-német-osztrák dokumentumfilmben.

A méhek világa egyszerre gyönyörű és elgondolkodtató, látványos dokumentumfilm minden korosztály számára.. Rendezte: Markus Imhoof, forgatókönyv: Markus Imhoof és Kerstin Hoppenhaus, fényképezte: Attila Boa és Jörg Jeshel, producer: Helmut Grasser, Markus Imhoof, Thomas Kufus és Pierre-Alain Meier. Zene: Peter Scherer, vágó: Anne Fabini. Hang: Dolby Digital, gyártó: Zero One Film, Allegro Film, Thelma Film, Ormenis Film. Vetítési mód: 2K, blu-ray.

Ha a kis állatok radikális fogyása tovább folytatódik, az a bolygó egész élővilágára, így az emberiségére is hatással lesz: az általunk elfogyasztott élelmiszerek több mint harmada a méhek beporzásától függ. ? Ha kipusztulnak a méhek, négy évre rá az emberek is követik majd őket ? mondta Albert Einstein. Az Oscar-jelölt és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon több díjjal kitüntetett Markus Imhoof (A csónak megtelt) nagyszabású természetfilmje lenyűgöző, soha nem látott felvételek segítségével mutatja be a méhek életét és a mi mindennapjainkra gyakorolt hatásukat. Imhoof a műfajban rendkívül magasnak számító, kétmillió eurós költségvetésből forgathatott, melynek minden fillére meglátszik a vásznon: a rendező stábjával bejárta az egész világot, és számtalan szakértőt megszólaltatva nem riadt vissza attól sem, hogy ellentmondó véleményeket ütköztessen egymással.

A Greenpeace számára is prioritás téma a méhek és más beporzók sorsa. Minden harmadik falat ételt a méheknek és más beporzó rovaroknak köszönhetünk, ezért egyáltalán nem lehet közömbös számunkra sorsuk. Az általuk mutatott szorgalmassággal kell óvnunk életüket és élőhelyüket, mert ha eltűnnek bolygónkról, akkor mi, emberek sem számíthatunk semmi jóra. A méheket fenyegeti a klímaváltozás (aszály, csapadék- és hőhullámok, tavaszi fagy), az élősködők és betegségek illetve a nagyüzemi mezőgazdaság káros hatásai. A Greenpeace most ez utóbbira fókuszál, mert véleményünk szerint az agrokemikáliák használata a többihez képest egy politikai döntéssel lényegesen gyorsabban megváltoztatható és a méheknek nagyon sokat segít ? mondta Tömöri Balázs kampányfelelős.

A csodálatos képek mellett komoly aktuálpolitikai vonatkozás is kapcsolódik a témához: az Európai Bizottság 3, a méhek egészségét fenyegető mezőgazdasági vegyszer tilalmát javasolja és április-május hónapokban eldőlhet a javaslat sorsa. Sajnos a magyar álláspont még nem olyan, mint amit a méhek, vagy a környezetvédők látni szeretnének! Bemutató május 9-én a Mozinet Kft. forgalmazásában csak 6 éven felülieknek!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Méhekről Budán | ZETApress

Szóljon hozzá!