ZETApress

hírportál

Tangó az Urániában

JC (François Damiens ? Nathalie második élete) a szabályokat messzemenően betartó, gátlásos, kicsit szerencsétlen és nagyon magányos börtönőr. Hétköznapi ember, aki eseménytelen életet él, egyetlen társa egy tizenöt éves, nagyjából mozdulatlan aranyhal ? láttuk délelőtt az Uránia moziban, a Tango Libre ? Szabad a tánc című színes, 105 perces, francia?belga?luxemburgi filmben.

Egy argentin tangó tanfolyam és az ott megismert gyönyörű nő, Alice (Anne Paulicevich) viszont egy csapásra megváltoztatja az életét. Még élénken él benne az előző esti tánc emléke, amikor másnap újra találkozik a nővel, de rendhagyó körülmények között: a börtön látogatótermében. Alice két bentlakóhoz jött: Fernand-hoz (Sergi Lopez ? A faun labirintusa) és Dominichez (Jan Hamenecker), akik régi barátok és bűntársak. Az egyikük Alice férje, a másikuk a szeretője.

JC-t lenyűgözi a vágyait követő nő, és annak ellenére, hogy a börtön szabályai szerint tilos a bentlakók családjával ismerkedni, képtelen ellenállni a kísértésnek. Ami ártatlan tangónak indult, most fenekestől felforgatja az életét és merőben szokatlan édes-négyeshez vezethet. A tangó szabaddá tesz. A szenvedéllyel teli, tangóban és humorban egyaránt bővelkedő film a 2012-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon különdíjban részesült és megnyerte a Varsói Filmfesztivál fődíját.

Rendezte: Frédéric Fonteyne. Forgatókönyv: Philippe Blasband, Anne Paulicevich. Fényképezte: Virginie Saint-Martin. Producer: Patrick Quinet, Claude Waringo. Vágó: Ewin Ryckaert. Gyártó: Liaison Cinématographique, Nord-Ouest Films. Hang: Dolby Digital. Vetítési mód: 2K, Blu-ray. Bemutató március 21-én 12 éven felülieknek a Mozinet forgalmazásában.

Szóljon hozzá!