ZETApress

hírportál

OLAF a Toldiban is

Nehéz helyzetben vannak a latin-amerikai filmek országunkban. Az elmúlt évek során szinte kizárólag a Cirko Film mutatott be Magyarországon filmeket a közép- és a dél-amerikai térségből. Ezért lesznek a jövő hétvégén Országos Latin-amerikai Filmnapok. Ezzel együtt is nagyon kevés film jut el hozzánk Latin-Amerikából, különösen akkor, ha megnézzük, hogy ezek a filmek milyen sikereket érnek el a nemzetközi filmfesztiválokon.

Egy régi terv fog megvalósulni a Latin-amerikai Filmnapok megrendezésével 2013 februárjában, amelynek különlegessége, hogy a program Magyarországon tizenkét városban egyszerre lesz látható. Mivel sokan érdeklődnek a latin-amerikai kultúra iránt, ezért a vetítések mellett más kulturális programokat, kísérőrendezvényeket is lehet majd találni a helyszíneken, köztük közönségtalálkozót, gasztronómiai, táncos, zenés programot, vagy akár alternatív nyelvórát. Az első OLAF kiemelt országa Chile lesz ? tudtuk meg Tóth Judittól.

Dokumentumfilmek: Patricio Guzmán neve közismert a dokumentumfilm rendezők között. A chilei, jelenleg Párizsban élő rendező legutóbbi, Égen s földön című filmjét a 2012-es Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon is nagy sikerrel vetítették. Az idei OLAF-on látható filmjei: Salvador Allende (2004), Cas Pinochet (2000), Le Rideau de Sucre (Camila Guzman, 2006), La Cruz del Sur (1992).

Kísérőfilmek: Olyan, a latin-amerikai térségből származó filmeket is levetítünk a közönségnek, melyek a korábbi években voltak elérhetőek a magyar mozikban. Így a közönség át tudja tekinteni a régió filmsikereit az elmúlt időszakból is ? hiszen nemcsak a legutóbbi évek termeltek ki nagy sikereket. Ilyen a Santiago 73? / Post Mortem és az Érzéki csalódás / Illusiones Opticas.

A fesztivál filmjei a fővárosban a Cirko-Gejzír és a Toldi mozikban lesznek láthatóak, vidéken pedig a következő városok filmszínházai: Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Eger, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Szentendre, Szolnok, Szombathely. A fesztivál nyitó díszelőadása a Violeta című film lesz, amit Budapesten a Toldi moziban nézhetnek meg az érdeklődők február 21-én, csütörtökön. A fesztivál vendégei: Manuel Mesquita és Carloto Cotta, a Tabu című film szereplői.

A Violeta, a Tabu, a Post Tenebras Lux ? Felhők felett és a Megtalált emlékek a Cirko Film bemutatói között rendes moziforgalmazásba is kerül a februári fesztivált követő hetekben, illetve a zárófilm szintén a mozik műsorára kerül március 14-től a Magyarhangyának köszönhetően: ez lesz a No című film, amelyet idén Oscar-díjra is jelöltek. Együttműködő partnerek: Instituto Cervantes, Francia Intézet, EDEN.

Szóljon hozzá!