ZETApress

hírportál

Szeptemberben megint MOZIÜNNEP!

Immár hatodik alkalommal, idén is lesz Moziünnep, mikor is Magyarország legtöbb mozija tárt kapukkal várja mindazokat, akik úgy gondolják, a mozi a nehéz időket is megédesíti. Idén szeptember 17-20-a között, négy napon át, több mint 200 film pereg majd kedvezményes, ünnepi jegyáron, melyek közül idén is lesz számos premier előtti alkotás és magyar film is.

Nehéz időket élünk, s ez bizony a kulturális életben is érezhető. Ennek hatása alól sajnos sem a mozik, sem azok Ünnepe nem kivétel. De van-e még egy olyan rendezvény ma Magyarországon, ahol az egész évben megszokotthoz képest MÉG ALACSONYABBAK a jegyárak? A tavalyihoz ünnephez hasonlóan ilyen hely lesz a mozi.

Bár egyre kevesebb a szponzoráció s így egyre szűkebbek az anyagi keretek, a mozis szakma ? a filmkészítők, forgalmazók, mozi-üzemeltetők és a szervezők ? valamint a médiapartnerek idén egy emberként fognak össze, hogy a korábbi években megszokott színvonalon ünnepelhessük idén is együtt a mozit. Jönnek még szebb napok, de addig is vigasztalódjunk, álmodjunk, sírjunk és nevessünk együtt mindazokkal, akik a legközelebb állnak hozzánk!

A tavaly megkezdett hagyományt folytatva, idén is az iskola megkezdése után, szeptemberben jön el az a négy nap, amikor is országszerte kedvezményes, ünnepi jegyáron lehet majd mozizni. Bár a program még nem teljesen körvonalazódott, azt már lehet tudni, hogy a Moziünnep alatt a nézők olyan nagy nyári filmeket pótolhatnak majd be, mint a Jégkorszak 3. ? A dínók hajnala, a Harry Potter és a Félvér Herceg, a Görögbe fogadva, a G-Force ? Rágcsávók, a Két szeretők című romantikus dráma, mely Joaquin Phoenix utolsó mozifilmes szereplése, vagy Tarentino új filmje, a Becstelen brigantyk, Brad Pittel a főszerepben.

A Moziünnep olyan, mint egy hatalmas, országos Nemzetközi Film Fesztivál, ahol mindenki talál kedvére való alkotást. Eldőlt már, hogy szeptember 17-20-a között premier előtt fut majd Pedro Almadóvar legújabb filmje, a Megtört ölelések, Penélope Cruz főszereplésével, a Családban marad című izlandi film, de olyan független, amerikai produkciókat is megtekinthet majd a közönség, mint a Derült égből fasírt és A csúf igazság, vagy a romantikus orosz dráma, az Admirális.

A Moziünnep idén is több magyar filmet mutat be premier előtt. A közönség a hivatalos bemutató előtt nézheti majd meg Pater Sparrow filmjét, a Stanislaw Lem egyik novellája alapján készült 1-et, Tóth Barnabás alkotását, a Rózsaszín sajtot, illetve a Tréfát, amiért az idei Szemlén Gárdos Péter megkapta a Legjobb Rendező Díját. Természetesen a vetítések mellett idén is lesznek közönségtalálkozók, Felkonfok és sztár-jegyszedők és számos egyéb meglepetés színesíti majd a programot.

A Moziünnepen az elmúlt három évben összesen közel 1.4 millió jegy kelt el. Évente ebben a négy napban a mozik látogatottsága hozzávetőlegesen háromszorosa egy szokásos, teljes heti nézőszámnak. A filmek sokat segítenek abban, hogy elfeledjük a hétköznapok nehézségeit, úgyhogy szórakozzunk okosan, és adjuk át magunkat a mozi utánozhatatlan hangulatának! További részletek a Moziünnep filmjeiről és meglepetéseiről augusztus közepétől a portálukon találhatóak.

Magyar rajzfilmsorozat európai sikere

A korábban a tv2-ben is meglepően nagy nézettséget elérő, jelenleg a Minimaxon is futó Ez kész! Pénz! ? című magyar animációs sorozat immáron DVD-n is megvásárolható! Oscar-díjas rendezőnk, Rofusz Ferenc ötlete alapján, a volt pénzügyminiszter, László Csaba szakértésével készült rajzfilm a pénzen keresztül szórakoztatóan, mégis érthetően mutatja be gyerekeknek és felnőtteknek a gazdaság működését és a pénznek abban betöltött szerepét. Az epizódok szerves részét képezi az EURÓ kialakulása és jelenlegi helyzete környezetünkben.

Az Ez kész! Pénz! ? DVD-ből Csehországban már 21 ezer (!) példány kelt el, de Romániában is igen nagy érdeklődést váltott ki. A produkció tárgyalásokat folytat további európai országokkal sugárzásra és forgalmazásra, így nagy valószínűséggel hamarosan Németországban, Franciaországban és Olaszországban is látható lesz. A DVD idehaza egyelőre csak a Tesco-áruházlánc üzleteiben kapható, de heteken belül a Hírlapterjesztő egységeiben és oktatási anyagokat forgalmazó kereskedők polcaira is kikerül.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Cseh és Szujó nagykövetség | ZETApress

Szóljon hozzá!