ZETApress

hírportál

Diamúzeum az Örökmozgóban

A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitívokat őrző magán gyűjtemény, amely majdnem negyven éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a fizikai gyűjteményről és a honlapról az Örökmozgó moziban. A beszélgetést óvodásoknak rendezett hangos diafilmvetítés előzte meg.

A gyűjtemény tulajdonosa Bíró Ferenc, aki a jelenlegi digitális gyűjtemény létrehozásában is közreműködik. A fizikai állomány rendelkezik az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok érdemi teljességével, 4443 darab magyar gyártású diafilmet, de 148 hangosított diát, 500 külföldi filmet, 892 szövegkönyvet, továbbá apró nyomtatványokat és technikai eszközöket is tartalmaz.

A kollekció legrégebbi tekercsei a Falu Urániájának és a Budapest Székesfőváros Pedagógiai Filmgyárának kiadványai közül valók. Majdnem hiánytalan a Magyar Diafilmgyártó Vállalat mese és ismeretterjesztő szalagjaiból álló állományrész. A kiadványokat lehetőség szerint eredeti csomagolásában (kiszerelésében) kerültek megőrzésre. A filmekhez tartozó szövegkönyvek, használati utasítások, korabeli kereskedelmi árjegyzékek, katalógusok, valamint a filmekhez tartozó hangfelvételek szintén megtalálhatók a diafilmgyűjteményben.

A filmeket és keretezett sorozatokat egy kisebb vetítőgép és diakészítés technikáját bemutató eszköztár egészíti ki. Ez a gyűjteményrész tartalmazza a hazai kereskedelmi forgalomban régebben beszerezhető mese-diavetítők minden típusát, a hozzájuk tartozó műszaki dokumentációval, kezelési utasításokkal együtt. A témába vágó tájékozódást segíti az a gazdag nyomtatott katalógus-kollekció, mely az elmúlt évtizedekben működő diatárak, könyvtárak, és film és szemléltetőeszköz tárak egykori állományáról ad átfogó képet.

A gyűjteményt feltáró jelenlegi honlap a NEUMANN -HÁZ felkérésére indult 2003-ban és 40 filmmel jelentkezett az érdeklődők számára. 2011-től háromoldalú együttműködés keretében kerülnek feldolgozásra a kiadványok Bíró Ferenc, Diafilmgyártó KFT és az OSA Archívum jóvoltából. A fizikai gyűjtemény képezi az alapját a folyamatosan bővülő anyagnak, szinte naponta kerülnek fel újabb filmek a honlapra a digitalizálás eredményeképpen. A jelenlegi digitális állomány ismeretterjesztő, mese, ifjúsági és oktató filmeken tartalmaz egészen a politikai tematikáig.

A politikai, a propaganda filmek digitalizálására fokozott hangsúlyt helyeztünk, hiszen az OSA Archívum gyűjteményi politikájának integráns részét képezik a rendszerváltás előtt készült, ideológia jellegű alkotások. Nem kiemelt célunk a mesefilmek digitalizálása, bár a teljesség kedvéért a katalógus adatokat ezek esetében is megjelenítjük és lehetőség szerint magát a filmet is. A jogvédett alkotások esetében csak öt filmkockát mutatunk be, a korlátozást a Diafilmgyártó Kft-vel kötött megállapodásunk szabályozza.

Tervezett szolgáltatások is lesznek az Örökmozgó moziban. Állandó kiállítás működtetése a technikai eszközökből, és a kapcsolódó anyagokból. Kutatási szolgáltatás a raktárban található eredeti állományok kézbeadásával kutatási célokra. Diavetítések szervezése gyermekeknek és felnőtteknek. A felnőtt vetítéseket havi rendszerességgel, míg a gyermek rendezvényeket heti, vagy kétheti rendszerességgel tartanánk.

Mozog is, meg nem is

Diavetítések is lesznek az Erzsébet körúti moziban minden hónap második teljes hetének szombatján 16 órakor. Január 19-én Móricz Zsigmond állatmeséi lesznek: Iciri-piciri (Csermák Tibor), Iciri-piciri (Rákosi Anikó), Róka medve és a szegény ember. Disznó, kutya, macska, egér, Kismalac meg a farkasok, Kismalac és a farkasok (rajzfilm), Kecskegidák és a farkas, Török és a tehenek, Török és a tehenek (rajzfilm).

Február 16-án Móra Ferenc meséi és történetei: Húsvéti tojások, Dióbél királyfi, Didergő király, Didergő király (rajzfilm), Csalavári Csalavér, Nagy hatalmú sündisznócska, A király kenyere. Március 16-án iskolai olvasmányok kicsiknek és nagyobbaknak: Rózsa és Ibolya, Kincskereső kisködmön, Kuckó király, Légy jó mindhalálig, Tüskevár, Téli berek, Maugli, Robinson.

Április 20-án Friedrich Gábor diafilmjeiből: Ludas Matyi, Vadölő, Az utolsó mohikán, Spartacus, A vad hattyúk, Zrínyi Ilona. (A Képregény Kedvelők Klubjával közös rendezvény) Május 18-án F. Győrffy Anna diafilm-illusztrációiból: Hófehérke, Hét kis törpe egyedül, Csipkerózsika, Kedvenceink, Pirinkó és barátai, Sólyomszem, a felsült indián, Borka Játékországban, Dia Kati Játékországban, Óvoda az őserdőben.

Szóljon hozzá!