ZETApress

hírportál

Olasz filmek a Puskinban

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Közép-európai Olasz Filmfesztivál, a MittelCinemaFest, mely az Olasz Kultúrintézet szervezésében, az Istituto Luce CinecittĂ  és a Puskin Mozi közreműködésével jön létre. Mától 14-én, jövő szerdáig tizenkét film kerül bemutatásra a 2011/2012 folyamán készült gazdag filmtermésből válogatva.

A fesztiválon számos vendég ? rendezők és színészek ? lesz jelen, hogy a magyar nézők és újságírók kérdéseire válaszoljon. A nyitórendezvény alkalmából Matteo Garrone: Reality című filmjét láthatják az érdeklődők, és találkozhatnak Nando Paone színésszel ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A fesztivál további filmjei: Maternity Blues, rendezte Fabrizio Cattani (a vetítésen részt vesz a rendező és Osvárt Andrea), Csipkerózsika hosszú álma, rendezte Marco Bellocchio (a bemutatón jelen lesz a férfi főszereplő, Pier Giorgio Bellocchio), A tenger törvénye, rendezte Emanuele Crialese (vendég a női főszereplő, Donatella Finocchiaro), A tábornok és a gólya, rendezte Silvio Soldini (vendégünk a bemutatón), Állóhelyek a Pradicsomban, rendezte Carlo Verdone (vendégünk a bemutatón). Továbbá műsoron lesz A kartondoboz falu (rendezte: Ermanno Olmi), Nyugi! (r. Francesco Bruni), Wang érkezése (r. Marco és Antonio Manetti), Kryptonit a táskában (r. Ivan Cotroneo).

Egy mészárlás regénye (r. Marco Tullio Giordana). A fesztivál filmjei között szerepel a népszerű színész-rendező Carlo Verdonéról készített Carlo! című dokumentumfilm, Gianfranco Giagni és Fabio Ferzetti munkája, a bemutatón jelen lesz Verdone és Giagni. A filmeket olasz nyelven vetítik, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással, vagy angol felirattal. A nagyjátékfilmek mellett válogatás látható a RIFF 2012 (Rome Indipendent Film Festival) és a Kalat Nissa Filmfesztivál 2012 rövidfilmjeiből. A részletes program megtalálható az Olasz Kultúrintézetben és a Puskin Moziban.

Giffoni Film Fesztivál

A Filmfesztivál alkalmából november 7-én, szerdán 18 órakor kerül sor a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben a Giffoni Film Fesztivált bemutató találkozóra. Az eseményen részt vesz Claudio Gubitosi, a Fesztivál művészeti vezetője. A Giffoni Film Fesztivál (GFF) 1971-ben jött létre azzal a céllal, hogy megismertesse és népszerűsítse a gyermekek számára készült filmalkotásokat, és korábbi, marginális helyzetéből kiemelve igazán minőségi és egyúttal piacképes műfajjá tegye a gyermekfilm-gyártást. A Fesztivál emellett sikeresen ösztönöz egy kulturális kezdeményezésekben viszonylag szegény környezetet, a maga területén valami egészen újat alkotva. A Giffoni Film Fesztivál és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésével, olasz nyelven, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással.

Ruhák a filmvászonról

A Filmfesztivál alkalmából ma este 18 órakor nyílik meg az Olasz Kultúrintézetben a Ruhák a filmvászonról című kiállítás, amelynek keretében olyan ruhákat láthatunk, amik az olasz divat történetében fontos állomást jelentettek, valamint a divat és a mozi ?50-es, ?60-as években lévő szoros kapcsolatáról tanúskodnak. A filmművészet és a divat két olyan művészeti ág, amik kölcsönösen hatnak egymásra, kulturális tendenciákat és életstílust teremtve.

A mozi mindig is merített a divat világából, és a filmek mindig is befolyásolták az öltözködési stílust, inspirálták a divattervezőket. Az édes élet éveinek varázsát felidézve, régi filmrészletekből és kordokumentumokból álló virtuális kifutón vonulnak fel az olasz stílus szimbólumaivá vált alkotások : 17 ruha, Emilio Schuberth, Aurora Battilocchi, Simonetta Fabiani, Fontana nővérek, Valentino, Antonelli, Magnani munkái. A Confartigianato Imprese Roma és MMG International s.r.l. együttműködésével. A belépés ingyenes.

Szóljon hozzá!