ZETApress

hírportál

Elkészültek a forgatókönyvek

Lezárult a Budapest Film Kft. forgatókönyvíró pályázata. Taroltak a kommunista szuperhősök az először kiírt forgatókönyvíró pályázat eredményhirdetésén ma délelőtt a Szervita téri Rózsavölgyi Szalonban.

Leninland szuperhősein túl jelen volt még a graffiti őrült Új fiú, a kétes erkölcsű, de annál bevállalósabb Minta apa, valamit A társulat beépített pénzügyőrei. A Budapest Film Kft. márciusban indította útjára tehetségkutató pályázatát, melynek célja az új és merész, de nagyon is hazai vígjátékötletek felkutatása volt. Kreativitásból nem volt hiány, a közel nyolc hónapos pályázati időszak során a producerekből, mentorokból és forgalmazói szakemberekből álló zsűri három fordulón át követhette végig a fiatalok munkáit.

A végső megmérettetésnek öten futottak neki, végül azonban csak három és fél forgatókönyv győzedelmeskedett. De szavak helyett beszéljenek inkább a tények: közel 80 vígjátékötlet, 12 pitch előadás, öt mentor, egy tucat producer, három és fél elkészült forgatókönyv, félezer átnyálazott oldal és egy győztes mind felett. A Budapest Film Kft. büszkén mutatja be: I. helyezett: Szabados Igor, alias Baráth Katalin ? Leninland. II. helyezett: Hegedűs Georgina ? Új fiú. III. helyezett: Fekete Fruzsina és Horváth Áron ? Minta apa. IV. helyezett: Barabás Dániel ? A társulat.

Három olyan könyv született, aminek komoly megvalósulási esélyei vannak, és tényleg tehetségeket fedeztünk fel. Mindenképpen helyük van a szakmában ? mondta Lovas Balázs forgatókönyvíró, a pályázat mentora.

Meglepetés volt a mezőny erőssége, hogy mekkora létjogosultsága van egy ilyen pályázatnak, és hogy mennyi rejtett tehetség van itthon ? vallja Orosz Dénes forgatókönyvíró, a pályázat mentora.

Mindegyik forgatókönyvben benne van a lehetőség, hogy érdekes és közönségbarát film készüljön belőle. Jó látni, hogy sok tehetséges és fel nem fedezett alkotó van még itthon ? mondta Reich Péter, az Intim fejlövés és a Fehér tenyér producere.

A kezdeményezés sikerességét bizonyítja, hogy produceri részről máris komoly érdeklődés tapasztalható. Terveink szerint folytatjuk a fiatalok felkutatását, hogy komoly szakmai segítséggel fejlesszék filmes ötleteiket ? tudatta Jung Zsuzsanna, a Budapest Film Kft. ügyvezető igazgatója. Folytatása következik…

A Budapest Film Kft. a hazai filmforgalmazás egyik meghatározó, független piaci szereplője. A közel 25 éves fennállás óta már több ezer nemzetközi és hazai filmet juttatott el a nézőkhöz. A Budapest Film Kft. a berlini székhelyű A Company Consulting and Licensing AG leányvállalata. Az anyacéget 2002-ben alapították és leányvállalataival együtt mára az egyik meghatározó jogkereskedő társasággá vált Kelet-Európában és a FÁK országaiban.

Szóljon hozzá!