ZETApress

hírportál

Újra vár a Tüskevár!

El lehet ezt mesélni? Nem, ezt látni kell! Mi már láttuk ma délelőtt a Toldi moziban! Tüskevár a mozikban ? a történet újjáéled Fekete István klasszikus regényéből készült nagyjátékfilm október 4-től a mozikban. A könyv színes, szélesvásznú mozi változata.

Ki ne emlékezne a Magyar Televízió szinte évente levetített ifjúsági sorozatára a Tüskevárra? ? Mindannyiunkban nosztalgikus érzést vált ki a kedves, tanulságos történet, szívünkbe zártuk karakteres, szerethető hőseit: a pesti betonrengetegből a természetbe kiszabadult kamasz srácokat, a keveset szóló, de annál bölcsebb Matulát, a gondoskodó Náncsi nénit és persze Csikaszt, Matula hűséges társát.

A történet felett nem ment el az idő, csak az akkori filmnyelvet érezhetjük ma kissé távolinak. Az új Tüskevár alkotói viszont kiváló arány és stílus érzékkel megtalálták az utat ahhoz, hogy a történet ma is megérintse nézőit. Sőt, szóljon egy új generációhoz. S ez a lényeg. Rohanó, túltechnikalizált világunkban, úgy enged felhőtlenül szórakozni, egy picit lenyugodni, lelket melengetni, hogy közben egy percre sem unalmas, sőt kalandból-kalandba csöppenünk a korunk elvárásainak megfelelő dramaturgiának, a csodálatos képi világnak és természetesen a sztárszereposztásnak köszönhetően. Ez a film tökéletesen megfér Harry Potter mellett. Sőt, egy kicsit több annál, mert ez a mi történetünk.

A film a mai gyerekekhez és szüleikhez is szól, (mi több, nagyszüleikhez!), frissen, dinamikusan, különleges vizuális nyelven aktualizálja a regényt. Fekete István könyvét elérhető, könnyen érthető, élvezhető közelségbe hozza, úgy, hogy a XXI. század fiataljai számára is megtartsa örök érvényű mondanivalóját. Az idősebb generáció számára remek nosztalgiázásra kínál lehetőséget. Kiváló családi mozi, amely a család minden tagja számára másfél órás, felhőtlen szórakozást kínál a borongós őszi, téli napokon.

Végérvényesen beköszöntött a rossz idő, tehát irány a mozi a film segítségével újra ide varázsolódik a nyár, az a nyár, ami úgy kezdődött, hogy …Tutajos kegyelem matekötöst kap Kengyel tanár úrtól év végén. Így elhárul minden akadály, hogy a nyarat vidéken tölthesse István bácsinál, Náncsi néninél és ?természetesen? Matulánál. István bának nem kell sokat magyarázni, hogy Tutajosunk miért szeretné leginkább a berekben, Matulával tölteni a nyarat. Gyerekként ő is az öreg mellett nevelődött. Idén nyáron Tutajoson a sor, hogy kijárja a természet iskoláját.

Ladó Gyula Lajos, azaz Tutajos a természet durva ölén tanulja meg mire való a gumicsizma, mennyire éget a nap, milyen az igazi halászlé és hogy kell kifogni a hozzávalót. Ahogy telnek a napok, Tutajos kezébe egyre jobban illeszkedik az evezőlapát. A puska sem rúg már vissza úgy, mint az elején. A növények és az állatok egyre közelebbi ismerőseivé válnak a fiatal legénynek. Majd egy szép napon megérkezik Bütyök. Innentől fogva együtt járják Matula iskoláját. Bütyök csodálkozva tapasztalja, hogy Gyulából kész férfi lett. Aztán micsoda kalandokba keverednek együtt: Elkapja őket egy hatalmas vihar, felfedezik a Tüskevárat, sőt Bütyök szerelembe esik Katicával a vízhordó lánnyal. Mire véget ér a nyár a két emberpalántából ember lett a berekben. Hazafelé Tutajos és Bütyök, kérdőn néznek egymásra: El lehet ezt mesélni az osztályban? ? Nem. A Tüskevárat látni kell!

Miért éppen a Tüskevár? ? A hazai fiatal közönség nincs elkényeztetve magyar ifjúsági filmekkel. Úgy nőnek fel egymás után generációk, hogy egyetlen új, magyar gyerekfilmet sem láttak a mozikban. Ezt a tátongó űrt tölti be az új Tüskevár. A Tüskevár nemzeti közkincs, hungaricum. Fekete István regényéből eddig több mint hatmillió példányt adtak el. Az iskolák negyedik osztályában kötelező olvasmány. A Tüskevár hagyományos, retró, oldschool mozi, s közben mégis nagyon mai. Nyugis közönség film és villámgyors művészfilm.

Szereplők: Kovács Lajos ? Matula, Nagy Marcell ? Tutajos, Péntek Bálint ? Bütyök, Pogány Judit ? Náncsi néni, Molnár Piroska ? Piri mama, Eperjes Károly ? István bá, Haumann Péter ? osztályfőnök, Szacsvay László ? orvos, Hirtling István ? Tutajos apja, Nagy Enikő ? Tutajos anyja, Détár Enikő ? Kengyelné Éva, Rékasi Károly ? Kengyel tanár úr. 1967-ben készült már egy fekete-fehér tévéfilmsorozat, amely Bánhidi László felejthetetlen Matula alakításával vált klasszikussá. Ennek azóta már nyolcmilliónál is több nézője volt.

Szóljon hozzá!